Nieuws/Financieel
1334313
Financieel

Eminence blijft bij kritiek op ASMI

NEW YORK (AFN) - Aandeelhouder Eminence Capital is lang niet niet tevreden met de aangekondigde verkoop door ASMI van een klein deel van zijn belang in het Aziatische dochterbedrijf ASM Pacific Technology. Dat liet de investeerder dinsdag weten.

Eminence had aangedrongen op een volledige verkoop van het belang van 39 procent in ASM PT, maar ASMI liet deze week weten niet verder te willen gaan dan een verkoop van een belang van 5 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie hecht een strategische waarde aan het bezit van een aanzienlijk belang.

De stap van 39 naar 34 procent is ,,simpelweg te klein'' om te kunnen spreken van het creëren van aandeelhouderswaarde door het management, vindt Eminence. De investeerder blijft erbij dat een volledige verkoop de meeste voordelen oplevert voor de aandeelhouders van ASMI.

Bewijs

Eminence vindt daarnaast dat het management van ASMI nog nooit een snipper bewijs heeft laten zien van de vermeende stratagische waarde van het belang. Voor de aandeelhouders zou het juist een risico vormen, omdat het kan dienen als ,,gifpil'' om eventuele belagers die het bedrijf willen kopen buiten de deur te houden.

Verder is Eminence kritisch over het voornemen van ASMI om de opbrengst van de verkoop te gebruiken om eigen aandelen in te kopen. Bij een extra dividend zouden de aandeelhouders veel meer gebaat zijn.