Nieuws/Financieel
1334329
Financieel

Akzo: bestuderen bod PPG kost tijd

President-commissaris Antony Burgmans (l.) en bestuursvoorzitter Ton Büchner.

President-commissaris Antony Burgmans (l.) en bestuursvoorzitter Ton Büchner.

AkzoNobel gaat door met het bestuderen van het verhoogde overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries. President-commissaris Antony Burgmans gaf dinsdag tijdens een aandeelhoudersvergadering van de verffabrikant aan dat het tijd kost om het bod van ruim €24 miljard te bestuderen en beoordelen. 

President-commissaris Antony Burgmans (l.) en bestuursvoorzitter Ton Büchner.

President-commissaris Antony Burgmans (l.) en bestuursvoorzitter Ton Büchner.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs"); 

Lees hier al het nieuws over de overnamestrijd

,,Zoals u zult begrijpen kost dit tijd. We zullen er daarom nog niet op ingaan’’, zei Burgmans. Eerdere overnamevoorstellen van het Amerikaanse bedrijf waren volgens hem ,,volstrekt onvoldoende'', waardoor Akzo ook nooit het gesprek is aangegaan met PPG. Burgmans benadrukte daarbij dat het nieuwe voorstel ook bestudeerd moet worden in het licht van de nieuwe strategie en vooruitzichten van AkzoNobel.

Dat onlangs aangekondigde plan, waarbij het bedrijf zijn speciaalchemietak binnen een termijn van twaalf maanden wil afsplitsen, werd tegenover de aanwezige beleggers verdedigd door topman Ton Büchner. Hij sprak van een ,,logische volgende stap’’ in de ambities van het bedrijf. ,,We weten dat er nog heel veel potentie in AkzoNobel zit en we willen dat er graag uithalen’’, aldus Büchner. Zijn woorden werden met luid applaus ontvangen.

 

Kritiek

Er was ook kritiek. Zo uitte beleggersclub VEB zijn onvrede over het afschilderen van jager PPG als ,,Amerikaanse barbaar''. Volgens VEB-directeur Paul Koster is het bod van €96,75 per aandeel AkzoNobel voldoende om met PPG rond de tafel te gaan. Verder wilden meerdere aandeelhouders weten waarom AkzoNobel toch denkt dat zijn eigen plannen beter zijn dan de voorstellen van de Amerikanen.

AkzoNobel wilde verder niet ingaan op het verzoek van aandeelhouders om een buitengewone aandeelhoudersvergadering uit te schrijven om over de positie van Burgmans te stemmen. Hierbij werd ook de ,,volledige steun'' uitgesproken aan Burgmans.

 

Elliott

Een groep aandeelhouders onder leiding van Elliott Advisors drong eerder aan op een stemming over zijn positie, omdat hij weigerde onderhandelingen aan te gaan met PPG. Volgens de commissarissen is dat verzoek echter ,,onverantwoordelijk, disproportioneel, schadelijk en niet in het belang van het bedrijf''.

Elliott kwam dinsdag zelf ook nog aan het woord met enkele vragen. Een vertegenwoordiger van de activistische belegger werd door de zaal overwegend met boegeroep ontvangen.

De druk op de top van AkzoNobel werd de afgelopen weken door PPG telkens verhoogd. Het geduld bij de Amerikanen lijkt nu op: uiterlijk 1 juni ligt er een nieuw bod, of verf- en chemiebedrijf AkzoNobel instemt of niet. Volgens effectenhuis Jefferies is het bod ter waarde van €24 miljard zodanig dat AkzoNobel op het bod in kan gaan.