Nieuws/Financieel
1334349
Financieel

Euro-rally met de Franse slag

Emmanuel Macron viert feest na de eerste ronde.

Emmanuel Macron viert feest na de eerste ronde.

Na de Franse verkiezingen heeft het er alle schijn van dat 2017 voor de euro in het teken staat van de politieke opluchting in plaats van de opmars van het populisme. Toch is de huidige euro-rally misschien voorbarig.

Emmanuel Macron viert feest na de eerste ronde.

Emmanuel Macron viert feest na de eerste ronde.

De opluchting op financiële markten was bijna tastbaar na de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen afgelopen zondag. De Europese aandelenmarkten schoten omhoog, terwijl de prijs van goud en andere veilige havens juist daalde. De felste reactie was te zien op valutamarkten. De waarde van de euro schoot omhoog. De munt steeg aanvankelijk met meer dan 2% ten opzichte van de dollar tot een niveau van ruim 1,09. Dat is het hoogste niveau sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november vorig jaar.

Beslissende ronde

De rally van de euro werd aangewakkerd door de zege van de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron, die bijna 24% van de stemmen haalde. Hij moet het op 7 mei in een beslissende tweestrijd opnemen tegen de rechtse kandidate Marine Le Pen. Een van de belangrijkste punten in haar programma is de herinvoering van de franc. Le Pen behaalde in de eerste verkiezingsronde 21,5% van de stemmen. Behalve door de voorsprong van Macron wordt de marktreactie ook veroorzaakt door de wijze waarop verschillende andere kandidaten zich inmiddels achter hem hebben geschaard in de aanloop naar de tweede ronde.

Onzekerheid maakt plaats voor opluchting

Het is niet de eerste keer dit jaar dat een stembusgang in een Europees land de euro een duw in de rug geeft. Half maart zorgde de zege van de VVD bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen ervoor dat een opleving van de euro aan kracht won. Indertijd steeg de munt binnen twee weken met circa 3% ten opzichte van de dollar. Aan het begin van 2017 leek politieke onzekerheid de drijvende factor te worden op valutamarkten, maar inmiddels bepaalt politieke opluchting de richting.

Vlak populisme niet uit

Het heeft er alle schijn van dat de valutawereld enigszins doorslaat in de verkiezingsvreugde. Hoewel het voor de euro absoluut goed nieuws is dat Macron als winnaar uit de eerste ronde is gekomen, heeft hij het presidentschap nog niet binnen. Peilingen geven Le Pen een kans van circa 30%. Bovendien onderstreept haar deelname aan de beslissende ronde dat de rol van populistische partijen in Europa niet is uitgespeeld. Half maart ging zoveel aandacht uit naar de positie van de VVD als de grootste partij dat je bijna zou vergeten dat de PVV de tweede partij van Nederland geworden is.

Wankele basis

Voorlopig heeft de opleving van de euro een heel wankele basis. Populisme blijft immers een belangrijke factor in de Europese politiek. Dat geldt niet alleen voor de beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen, maar bijvoorbeeld ook voor de Italiaanse verkiezingen die volgend jaar worden gehouden. Daar komt bij dat de Amerikaanse centrale bank de rente al stapsgewijs verhoogt, terwijl dat in Europa op zijn vroegst volgend jaar pas aan de orde komt. De recente opmars van de euro lijkt dan ook meer op een opluchtingsrally dan op de start van een structurele omslag op de valutamarkt.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.