Nieuws/Financieel
1334455
Financieel

Markt let op AvA van AkzoNobel

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs opent dinsdag naar verwachting in de plus. Ook de andere graadmeters in Europa beginnen de beursdag hoger, waarmee ze voortborduren op de flinke winsten die maandag werden geboekt in reactie op de Franse verkiezingsuitslag. Op Beursplein 5 zal scherp gelet worden op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van verf- en chemiebedrijf AkzoNobel.

Daarbij draait alles om de strijd van Akzo met het Amerikaanse PPG Industries, dat zijn overnamevoorstel maandag voor de derde keer heeft verhoogd. Analisten schatten de kans vrij hoog in dat Akzo nu toch met zijn jager om tafel gaat, maar het bestuur houdt tot nu toe de lippen stijf op elkaar. Wellicht laat Akzo voorafgaand aan de bijeenkomst nog wat los.

Tijdens de vergadering is in ieder geval ook de activistische aandeelhouder Elliott aanwezig, die vindt dat de twee moeten praten. Mogelijk zorgt dat ook voor enig vuurwerk. Overigens houdt ook Accell zijn aandeelhoudersbijeenkomst. De fietsenfabrikant, in het vizier van handelsbedrijf Pon, handhaafde in aanloop daarvan de prognose voor het jaar.

Randstad

Op het Damrak openden verder Randstad, Corbion en Besi de boeken over het eerste kwartaal van het jaar. De uitzender had afgelopen maanden opnieuw de wind in de rug dankzij het economische herstel in Europa. Randstad boekte weer een sterke omzetgroei en verwacht de stijgende lijn voorlopig vast te kunnen houden.

Producent van voedingsingrediënten en bioplastic Corbion zag de verkopen in het eerste kwartaal iets dalen in vergelijking met een jaar eerder. Dat kwam volgens het bedrijf vooral door een volumedaling bij Food, wat maar deels werd gecompenseerd door groei bij Biochemicals.

Philips

Besi wist afgelopen kwartaal juist te profiteren van gunstige marktomstandigheden. Mede door sterke vraag vanuit de markt voor smartphones namen de winst en omzet van de toeleverancier aan de chipindustrie sterk toe.

Philips en Avantium bewegen mogelijk op beleggingsadviezen. SocGen verlaagde het advies voor Philips van buy naar hold, terwijl Kepler Cheuvreux Avantium gaat volgen met een hold-advies.

Olie

Elders in Europa kwamen onder meer softwareconcern SAP, farmaceut Novartis en truckbouwer Volvo met kwartaalberichten naar buiten.

De euro werd voorbeurs verhandeld voor 1,0869 dollar, tegen 1,0861 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 49,40 dollar. Brentolie won 0,3 procent tot 51,77 dollar per vat.

De AEX-index sloot maandag 2,3 procent hoger op 523,73 punten. De MidKap steeg eveneens 2,3 procent, tot 767,53 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 2 tot 4 procent. In New York lieten de Dow-Jones, S&P 500 en Nasdaq winsten zien van meer dan 1 procent.