Nieuws/Financieel
1334512
Financieel

Shell gaat meebetalen aan gaspijp uit Rusland

\MOSKOU (AFN) - Shell en vier andere Europese olie- en gasconcerns gaan de helft betalen van de geplande verdubbeling van de belangrijke Nord Stream-gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland. De rest van de kosten neemt het Russische staatsbedrijf Gazprom voor zijn rekening. Daarover hebben de partijen maandag afspraken gemaakt in Parijs.

Shell, BASF, Uniper, OMV en Engie financieren elk 10 procent van het project, waarmee bijna 10 miljard euro is gemoeid. Volgens Shell is 285 miljoen euro van de financiering door het bedrijf gegarandeerd. De overige 665 miljoen euro wordt alleen verstrekt als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Door de uitbreiding zou de capaciteit van de bestaande pijpleiding fors worden vergroot. De plannen, waarvoor nog altijd niet altijd alle vergunningen binnen zijn, konden eerder om uiteenlopende redenen rekenen op veel verzet van politici in Europa. Vorig jaar zaten de energiebedrijven ook al met elkaar om de tafel. Toen zorgde een blokkade door de Poolse regering ervoor dat er geen deal kon worden bereikt.