Nieuws/Financieel

Grote geldmakers sceptisch over Franse zege

Door DFT

BLOOMBERG

Terwijl de beurzen optimistich reageren met koersstijgingen na de eerste ronde in de Franse verkiezingen, zijn grote beleggingsfondsen en analisten op hun hoede. De kans op een patstelling met de verkiezing is 'significant', ziet Rabobank.

BLOOMBERG

De kracht van extremen in de politiek kan groter blijken dan beleggers nu denken. De Franse beurs ging evengoed naar het hoogste punt sinds zomer 2012. 

De AEX won 2,1%, de euro stootte zondagavond met 2% omhoog - de munt noteert nog 1,4% winst op maandag - en Franse tienjaars staatsobligaties wonnen flink aan terrein, met een dalende rente naar 0,845%.

Sentiment positief

Citigroup, BlackRock en Goldman Sachs waren positief verrast. Jeffries verwijst naar de 10% groei van de beurs tot aan de verkiezingen: ook al zijn kiezers verdeeld, de markt zal Macron vooral omarmen.

Ook vermogensbeheerder Robeco verwacht dat beurzen nog even profiteren. Met winnaar Emmanuel Macron als waarschijnlijke winnaar in de presidentsverkiezingen, en de steun voor de Franse economie momenteel, is het sentiment goed. Sterkt de euro teveel aan, dan volgt een terugslag in de eonomische groei, stellen hoofdeconomen Léon Cornelissen en Lucas Daalder van Robeco.

Maar voor de middellange termijn houdt Robeco zorgen. Vooral omdat zakenman Macron met zijn relatief nieuwe beweging geen steun heeft van de mainstream partijen. Hem wacht waarschijnlijk een coalitiekabinet: hervormen of achterblijven, dat worden de keuzes aldus Cornelissen en Daalder.

Goldman Sachs voorziet dat Macron grote problemen zal hebben om zijn hervormingsideeën door te voeren.

Staartrisico

Vermogensbeheerder Fidelity verwacht dat Emmanuel Macron in de tweede ronde zegeviert over nationalist Marine Le Pen. ,,Dat zou positief zijn voor de markten, waarbij de euro sterker wordt en het renteverschil tussen de Franse en Duitse staatsobligaties afneemt", schetst Nick Peters, portefeuillebeheerder bij Fidelity International.

Rabobank waarschuwt voor 'staartrisico', mogelijk vanwege een overwinning over twee weken van de nationalisten van Marine Le Pen. Het risico daarna is veel groter, vooral bij een politieke patstelling, aldus de sectoreconomen van de bank.

,,Zowel Macron als Le Pen zal namelijk geen meerderheid behalen in het parlement en zullen dus steun moeten zoeken bij andere partijen", aldus de bank.

Volg DFT gratis op WhatsApp