Nieuws/Financieel
1334912
Financieel

Wall Street flink hoger na drukke beursdag

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag duidelijk in het groen de handel uitgegaan. Beleggers op Wall Street verwerkten een grote stroom bedrijfsresultaten van onder meer eBay, Verizon Communications, Qualcomm en American Express.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent in de plus op 20.578,71 punten. De brede S&P 500 klom 0,8 procent tot 2355,84 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,9 procent tot 5916,78 punten.

Internetbedrijf eBay sloot het eerste kwartaal af met een lagere winst op een stabiele omzet. Beleggers hadden op meer gerekend en eBay verloor 3,9 procent. Qualcomm ging iets omhoog ondanks onzekerheid over de vooruitzichten van de chipproducent.

American Express

Verizon (min 0,9 procent) zette afgelopen kwartaal een vijfde minder winst in de boeken. Veel mobiele abonnees keerden de telecomgigant de rug toe, waar juist werd gerekend op een aanwas van klanten. Creditcardmaatschappij American Express zag haar omzet en winst dalen, maar presteerde wel beter dan verwacht en het aandeel klom bijna 6 procent.

Sportschoenenwinkelketen Foot Locker kon ook op aandacht rekenen. Het bedrijf gaf een winstwaarschuwing, maar kwam wel met meevallende verkoopcijfers over maart en april. Dat werd door beleggers beloond met een stijging van 5,4 procent. Philip Morris verkocht ruim een tiende minder sigaretten. Het tabaksbedrijf zei dat deze daling maar deels werd gecompenseerd door hogere prijzen. Het aandeel leverde 3,5 procent in.

Winst

Ook verfconcern PPG Industries publiceerde resultaten. De omzet en winst van de belager van AkzoNobel vielen hoger uit dan een jaar eerder. PPG steeg daarop 1,3 procent. Branchegenoot Sherwin-Williams wist met zijn winstcijfers de verwachtingen te overtreffen en ging 4 procent vooruit.

De fabrikant van elektrische auto's Tesla zakte 1 procent na een terugroepactie van 53.000 auto's.

Philadelphia

Er waren ook wat cijfers over de wekelijkse uitkeringsaanvragen in de VS en de industrie rond Philadelphia. Onderzoeksbureau Conference Board meldde dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie in maart zijn verbeterd.

De euro was 1,0719 dollar waard, tegen 1,0767 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 50,28 dollar. Brentolie zakte licht tot 52,93 dollar per vat.