Nieuws/Financieel
1334964
Financieel

Meer winst voor belager AkzoNobel

PITTSBURGH (AFN) - De Amerikaanse verf- en coatingsproducent PPG Industries heeft in het eerste kwartaal meer omzet en winst behaald dan een jaar eerder. Dat heeft de onderneming, die verwoede pogingen doet om met AkzoNobel aan tafel te komen om te praten over een overname, donderdag bekendgemaakt.

PPG behaalde een omzet van 3,6 miljard dollar (3,4 miljard euro), 1 procent meer dan een jaar eerder. Zonder nadelige wisselkoerseffecten zou de omzetgroei zijn uitgekomen op bijna 3 procent. De winst uit voortgezette activiteiten, exclusief eenmalige posten, steeg met 3 procent naar 351 miljoen dollar.

In een toelichting liet PPG weten nog altijd achter zijn overnamebod op AkzoNobel te staan. Het bedrijf sprak van een overtuigend bod en herhaalde dat de deur openstaat voor AkzoNobel om in gesprek te treden. Het Nederlandse bedrijf weigerde dat tot dusver.

Sterke groeicijfers

PPG, dat in Nederland merken voert als Sigma, Histor en Rambo, wist vooral in opkomende markten in Azië en Latijns-Amerika meer van zijn producten te slijten. Ook in de meeste Europese landen stegen de verkopen, maar in Noord-Amerika stagneerde de omzet.

AkzoNobel kon een dag eerder ook sterke groeicijfers overleggen, deels dankzij overnames. Het Nederlandse bedrijf presenteerde bovendien een plan om zichzelf op te splitsen. De opbrengst van de beoogde verkoop van de speciaalchemiedivisie moet het bedrijf in staat stellen zelf zijn aandeelhouders beter te belonen.

Indruk

Die stap wordt alom gezien als een poging van AkzoNobel om de aandeelhouders te paaien en PPG buiten de deur te houden. Het Amerikaanse bedrijf toonde zich niet onder de indruk en stelde woensdag al dat zijn eigen voorstel voor alle belanghebbenden beter uitpakt.

De winstcijfers van PPG overtreffen de gemiddelde verwachtingen van analisten. Dat geldt eveneens voor de resultaten van concurrent Sherwin-Williams, na PPG en AkzoNobel de derde verfproducent ter wereld. Dat bedrijf krikte de omzet met ruim 7 procent op tot 2,8 miljard dollar. De winst steeg met circa de helft tot 239 miljoen dollar.