Nieuws/Financieel
1334984
Financieel

'Vooralsnog minder omzet voor Lighting'

AMSTERDAM (AFN) - Philips Lighting zal het eerste kwartaal van 2017 hebben afgesloten met een omzet van bijna 1,7 miljard euro, wat een daling met circa 3 procent zou betekenen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is althans de gemiddelde verwachting van analisten.

Bij de presentatie van de jaarcijfers in januari voorspelde Lighting dat er dit jaar een einde zou komen aan de krimp van de omzet. Ook beloofde het concern de marges te zullen verbeteren. Vrijdag voorbeurs wordt bekend of de bank daarin is geslaagd.

Volgens marktvorsers van Morgan Stanley is de verwachte omzetdaling deels het gevolg van distributieproblemen in Noord-Amerika. Ook staan resultaten in het Midden-Oosten bij de divisie Professional onder druk. Wel verwacht de bank dat het Lighting is gelukt om qua margeverbetering daad bij woord te voegen.

Zwakkere prestatie

Ook ING voorziet een verbetering van de marge en een daling van de omzet. De vergelijkingsbasis voor de led-divisie noemt ING ,,zwaar". Dit effect zal in de tweede jaarhelft minder zijn, aldus de kenners.

Ook JPMorgan gaat uit van een omzetdaling, waarbij Philips de verwachtingen bij Professional niet zal kunnen waarmaken. Het tegenovergestelde zal volgens de marktvorsers het geval zijn bij de led-divisie. Op de korte termijn voorziet JPMorgan een ,,zwakkere prestatie" bij het aandeel Lighting, waarbij de bank wijst op de gemengde resultaten en de recente prestatie van het aandeel. De koers van het aandeel zat de afgelopen maanden aardig in de lift.