Nieuws/Financieel
1335019
Financieel

Onduidelijkheid wet weegt op DPA Group

AMSTERDAM (AFN) - Detacheerder DPA Group heeft in het eerste kwartaal veel last gehad van de onzekerheden rondom de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Dat bleek donderdag uit een tussentijds handelsbericht van de onderneming.

Door de onzekerheden zakte de omzet van DPA, van 33,2 miljoen euro naar 31,1 miljoen euro. De onderneming gaf aan dat de omzetdaling nog deels gecompenseerd kon worden door autonome groei. De winst kwam uit op 1,1 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 1,2 miljoen euro.

De wet DBA moest zzp’ers en opdrachtgevers vooraf zekerheid bieden dat hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband wordt beschouwd. Door felle kritiek heeft het kabinet de handhaving ervan opgeschort.

Margeverlies

Topman Eric Winter stelde dat DPA 70 procent minder zelfstandige professionals inzet dan in het begin van 2016. ,,Dit leidt tot circa 4,1 miljoen euro minder omzet en een margeverlies''. De autonome groei gaat daarbij gepaard met extra investeringen.

Naar verwachting heeft de wet DBA ook in het tweede kwartaal van het jaar een negatief effect op de omzet van de onderneming, waarna dit eenmalige effect in het tweede half jaar van 2017 zal minimaliseren.