Nieuws/Financieel
1335039
Financieel

Top AkzoNobel krijgt aandelen

AMSTERDAM (AFN) - Topbestuurders van AkzoNobel hebben een deel van hun bonus laten omwisselen in aandelen. Dat bleek donderdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De meldingsplicht is ontstaan op woensdag 19 april, de dag dat het verf- en chemiebedrijf met zijn strategie-update naar buiten kwam. Volgens een woordvoerster van Akzo was dat ook het moment dat een gesloten periode afliep.

Topman Ton Büchner kreeg een pakket van 5201 aandelen die per stuk 78,82 euro waard waren. Bij financieel directeur Maëlys Castella waren dat er 2322 tegen dezelfde prijs. Een en ander komt in totaal neer op bijna zes ton.

Akzo maakte woensdag bekend binnen een jaar zijn divisie speciaalchemie af te willen splitsen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald gaat grotendeels naar de aandeelhouders. Daarnaast kondigde het bedrijf aan dit jaar 1,6 miljard euro aan aandeelhouders uit te keren. Dat gebeurt door het reguliere dividend met 50 procent te verhogen. Daarnaast wordt nog eens 1 miljard euro aan speciaal dividend uitgekeerd. Dat gebeurt in november.

Het Amerikaanse verfconcern PPG Industries heeft Akzo daarnaast al enige tijd in het vizier, maar is al twee keer de deur gewezen.