Nieuws/Financieel
1335049
Financieel

'ASMI is meer waard zonder onderdeel ASM PT'

AMSTERDAM (AFN) - ASM International (ASMI) is een sterker en waardevoller bedrijf zonder ASM Pacific Technology (ASM PT). Dat zegt grootaandeelhouder Eminence Capital in een presentatie. Daarmee wordt de druk op ASMI om nieuwe stappen te zetten met het belang in het bedrijf verder opgevoerd.

Eminence, dat een belang in ASMI heeft van 9,6 procent en al meer dan drie jaar aandeelhouder is, staat naar eigen zeggen niet alleen in zijn overtuiging. Het is niet voor het eerst dat een aandeelhouder zich laat horen over het al dan niet afstoten van het belang in de Aziatische divisie. ,,Maar het bestuur heeft nooit een goede reden gegeven om het financiële belang in ASM PT te houden'', aldus Eminence donderdag.

De professionele beleggers Hermes en Fursa voerden tussen 2005 en 2010 een tevergeefse juridische strijd voor opsplitsing van het bedrijf. Later nam ASMI de beslissing om het meerderheidsbelang in ASMPT af te bouwen en aandeelhouders te laten delen in de winst.

Significant belang

Aandeelhouder Eminence zal de komende weken andere aandeelhouders van ASMI benaderen, zo gaf het aan. Tijdens de aandeelhoudersvergadering op 22 mei zal er een presentatie gegeven worden.

ASMI kondigde eerder al aan tijdens de vergadering de toekomst van het belang dat het houdt in ASM PT te bespreken, na een verzoek van Eminence. Het bestuur ASMI blijft een ,,significant belang" in ASM PT zien als strategische waarde voor bedrijf.

Momenteel heeft ASMI krap 40 procent van ASM PT in handen. Naar verluidt is het belang gelet op de huidige koers van ASM PT circa 2 miljard euro waard. ASM PT is genoteerd op de beurs in Hongkong. Het maakt machines voor de assemblage en verpakking van chips. ASMI maakt juist machines voor de beginstappen van het productieproces van chips.