Nieuws/Financieel
1335057
Financieel

'Damrak verwerkt cijfers Unilever'

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam staat donderdag voor een licht lagere opening. Beleggers verwerken cijfers van zwaargewicht Unilever en enkele andere bedrijven. Het Brits-Nederlandse was- voedingsmiddelenconcern krikte zijn omzet op en verhoogde zijn dividend.

Unilever presteerde in het eerste kwartaal, waarin het een overnamebod van branchegenoot Kraft Heinz afwees, volgens topman Paul Polman opnieuw beter dan de markt. De omzettoename was geheel te danken aan hogere prijzen, het verkoopvolume ging licht omlaag.

Bij de middelgrote fondsen zag Arcadis tekenen van verbetering in grote delen van het ingenieursbedrijf. De financiële resultaten stonden nog wel onder druk. Sligro deed in het eerste kwartaal goede zaken bij zijn groothandels, zowel op eigen kracht als met behulp van overnames. Bij de supermarkttak vielen de resultaten opnieuw tegen.

NSI

ASM International (ASMI) werd verder onder druk gezet door grootaandeelhouder Eminence Capital om zijn Aziatische divisie af te stoten. Volgens Eminence is ASMI sterker en waardevoller zonder ASM PT en wordt die mening gedeeld door andere investeerders.

Bij de kleine bedrijven zag NSI zijn winst afgelopen kwartaal flink groeien. Het vastgoedbedrijf gaf nog geen prognose voor de winst per aandeel. Ook DPA Group opende de boeken.

Paasdagen

In Zürich boekte Nestlé de kleinste omzetgroei in tien jaar. Dat kwam grotendeels door de late paasdagen dit jaar, waardoor de belangrijke inkomsten van paaseitjes en andere chocoladeproducten naar het tweede kwartaal doorschoven. In Londen kwam mijnbouwbedrijf Rio Tinto met een sombere vooruitblik over de koperproductie. Ook de eerste drie maanden van dit jaar viel de koperproductie tegen.

De AEX sloot woensdag 0,3 procent hoger op 511,28 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 745,55 punten. Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Alleen Londen noteerde een min van 0,5 procent.

Euro

De Amerikaanse beurzen sloten overwegend lager. De Dow eindigde 0,6 procent in de min op 20.404,49 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2338,17 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,2 procent op 5863,04 punten.

De euro noteerde 1,0727 dollar, tegen 1,0707 dollar bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 50,58 dollar, Brent werd 0,6 procent duurder op 53,25 dollar.