Nieuws/Financieel
1335349
Financieel

De ABX, een alternatief voor de AEX

De AEX is eigenlijk een draak van een index. Dit komt doordat deze index van slechts 25 beursgenoteerde fondsen op basis van marktkapitalisatie gewogen is. Bedrijven als Unilever en Royal Dutch Shell hebben daardoor relatief een hoge weging in de AEX index.

Het is zelfs zo dat voor de ‘reuzen’ de zogeheten 15 procent-regel geldt. Anders zouden deze ondernemingen bij een herweging een nog hogere weging in de index krijgen. Daarnaast heeft ING en ASML een relatieve weging van respectievelijk 11 en 9 procent.

Met andere woorden, vier fondsen bepalen de helft van de AEX. Aan de andere kant krijg je daardoor een lange ‘staart’ van fondsen met een relatief lage weging. De volgende bedrijven in de AEX hebben een weging van minder dan één procent: Aalberts, Boskalis, Galapagos, Gemalto, SBM Offshore en Vopak.

Ik ben eens gaan rekenen en kwam op het idee om een bredere index samen te stellen die uit 50 namen bestaat, zonder zogenaamde capping factoren, met de toepasselijke naam: ABX-index (Amsterdam Brussel Index). Het idee is om 15 bedrijven uit de Belgische BEL 20-index in de nieuwe index op te nemen.

Ook onze zuiderburen hebben een probleem met een marktkapitalisatie-gewogen index. Ook hier wordt bij de weging een bedrijf afgekapt op een maximale bijdrage van 12 procent. Er zitten bovendien een drietal Nederlandse bedrijven in de BEL 20 zoals ING, Galapagos en Aperam. Naast de Belgische fondsen worden in de ABX ook een aantal middelgrote Nederlandse bedrijven opgenomen, die nu onderdeel zijn van de AMX-index.

Er zijn in het verleden al meerdere (onsuccesvolle) initiatieven geweest om een alternatief voor de AEX samen te stellen. Namen als de NL20 of de Echte Amsterdamse Index (EAX) hebben de revue al gepasseerd. Ook hier was de marktkapitalisatie naar mijn mening een probleem. In de ABX wordt de capping factor buiten werking gesteld, waardoor de index zuiver wordt berekend op basis van free float (het percentage aandelen van een bedrijf dat vrij verhandelbaar is op de beurs). Onderstaand een schema met hoe de ABX-index er dan uit zou zien op alfabetische volgorde.

Daar waar de ideeën over een Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie, ook wel bekend als een BeNe-liga, tot nu toe niet gelukt is, zou deze financiële samenwerking wellicht meer kans hebben op succes. Een voordeel hierbij is dat de beurzen van Amsterdam en Brussel onderdeel zijn van pan-Europese beursmaatschappij Euronext. Op deze manier los je een paar praktische problemen op bij de huidige berekening en samenstelling van de AEX en BEL 20-indices. Andere voordelen die ik kan bedenken zijn een betere spreiding, meer liquiditeit en minder volatiele benchmark voor de lage landen.

Michael Mooijer is directeur van Fresh®, een aanbieder van beleggingsfondsen en dochteronderneming van OHV. Hij is werkzaam in de financiële sector sinds 1991. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.