1335746
Financieel

SOCIALE ZAKEN Complimentenmeisjes leuken evenementen op

Een glimlach op ieders gezicht

Gwen van Zaane en Bibi Smink hopen de wereld mooier te maken.

Gwen van Zaane en Bibi Smink hopen de wereld mooier te maken.

Amsterdam - Een compliment werkt motiverender dan een geldbeloning, heeft onderzoek uit 2011 uitgewezen. En dat lijkt te kloppen: Gwen van Zaane en Bibi Smink van Complimentenmeisjes worden overspoeld met aanvragen van bedrijven en particulieren. ,,Je ziet mensen helemaal opleven als we zijn langsgeweest.”

Gwen van Zaane en Bibi Smink hopen de wereld mooier te maken.

Gwen van Zaane en Bibi Smink hopen de wereld mooier te maken.

Al tijdens hun opleiding aan de Willem de Kooning Academie ontwikkelden Van Zaane en Smink samen performances, die altijd interactief waren. ,,We vonden het belangrijk om altijd contact te maken met het publiek”, vertelt Van Zaane.

Toen beide dames naar Amsterdam waren verhuisd, gingen ze door met optreden: op festivals en feestjes en af en toe een beurs. Voor een een gig op een Oud en Nieuw-event bedachten ze om custom made handgeschreven complimentjes uit te delen. Dat bleek een schot in de roos.. Smink: ,,Het maakte zo veel indruk op de aanwezigen, dit smaakte naar meer!" Vanaf dat moment ging het hard. Vanuit allerlei hoeken komen nu aanvragen voor zo'n op maat gemaakt ’feel good-moment’. Maar hoe formuleer je een complimentje over een volslagen vreemde? ,,Gebaseerd op onze eerste indruk. We kijken naar non-verbale communicatie. Daar kun je een heleboel mee en zijn altijd oprecht.”

Geen rasondernemers

Het was in eerste instantie helemaal niet de bedoeling om van Complimentenmeisjes een VOF te maken. Maar voor ze het wisten, hadden ze tussen de 150 en 200 opdrachten per jaar. Van Zaane: ,,En dan kun je niet meer facturen uitschrijven vanuit je eenmanszaakjes”. De kunstenaressen zijn inmiddels met een financieel adviseur in zee gegaan, ook omdat ze merkten dat ze bepaalde expertise misten. ,,Hij helpt ons bij het efficient en rendabel maken van het bedrijf en een langetermijnvisie. We zijn geen rasondernemers en dat zijn dingen waar je dan niet meteen over nadenkt. Daar moeten we in groeien. We willen een goede balans houden tussen het commerciele en sociaal maatschappelijke aspect en vooral niet fabrieksmatig gaan werken.'' Hoewel het klinkt als een fulltime job, doen beide onderneemsters Complimentenmeisjes ‘erbij’. Van Zaane is artistiek leider bij een Amsterdamse broedplaats en Smink is Performance Supervisor van de acteurs bij the Amsterdam Dungeon en Madame Tussauds.

Gestifte lippen

Intussen is het bedrijf winstgevend geworden en zijn er bijna twintig complimentenmeisjes aangesloten, herkenbaar aan de gestifte lippen en enorme strik op hun kittige jurkjes. Zij lopen rond op (bedrijfs)feesten, culturele festivals, congressen en kantooruitjes. ,,Voor PR hebben we geen tijd haha, dat is vaak een goed teken", lacht Smink. ,,We hopen ooit de grens over te gaan en de dagelijkse dingen als kostuums, klantcontact, logistiek en administratie op termijn te kunnen uitbesteden, zodat wij ons op op de bedrijfsvoering kunnen richten. Het is hard werken, maar zó leuk om te doen.” Van Zaane,,We krijgen vaak achteraf berichtjes van mensen die elke dag weer blij worden als ze hun complimentje op de ijskast zien hangen. Als het aan ons ligt worden we heel groot en maken we de wereld een stukje mooier.”