Nieuws/Financieel
1336056
Financieel

ABN Amro: hogere rente drukt woningprijzen

Amsterdam - De woningmarkt ontwikkelt zich gunstiger dan gedacht, constateert het Economisch Bureau van ABN AMRO. De bank verwacht echter een hogere hypotheekrente en een krapper aanbod. Daarom blijven de economen bij hun eerdere prognose dat de huizenprijzen dit jaar 5% stijgen.

Dat meldt de bank in zijn nieuwe Woningmarktmonitor. De transacties nemen dit jaar naar verwachting ook toe met 5%.

Economen van de bank gaan uit van een stijging van de hypotheekrente in de tweede helft van dit jaar. Deze hogere rente en en het krappe woningaanbod temperen het woningmarktsentiment.

Onlangs meldde het CBS dat de gemiddelde leeftijd van huizenkopers de laatste jaren tot 39 jaar is gestegen. Volgens ABN Amro zet deze stijging door. „ Binnen afzienbare tijd is de gemiddelde woningkoper een veertiger," voorspelt econoom Philip Bokeloh. „Door strengere inkomensnormen en de verplichting eigen spaargeld in te brengen, is het voor jongeren lastiger een huis te kopen. De aanschaf van hun eerste woning stellen zij daarom uit.”

Ouderen zouden daarentegen vaker toeslaan op de koopmarkt, waar ze beter dan op de huurmarkt een huis kunnen kiezen dat qua wensen en voorzieningen aansluit op hun levensfase.