Nieuws/Financieel
133615306
Financieel

Malaise in de winkelstraat? Primark groeit wél

Londen - De Britse kledingketen Primark blijft groeien en nieuwe vestigingen openen. De nieuwe filialen door heel Europa zorgden in de eerste zestien weken van het nieuwe boekjaar voor een omzetgroei van 3%. Op basis van gelijke wisselkoersen vielen de opbrengsten 4,5% hoger uit.

Volgens Primark-moeder AB Foods was met name in de eurozone sprake van groei. Frankrijk en Italië presteerden bijzonder sterk en ook in Duitsland was sprake van een aantoonbare verbetering. Op de thuismarkt stegen de opbrengsten met 4 procent. Britse winkels die langer dan een jaar open zijn, zagen de verkopen in doorsnee wel een fractie dalen.

Sterke dollar

Ook in de Verenigde Staten deden winkels het in doorsnee beter in vergelijking met een jaar eerder. Wel zat de sterkere dollar de prestaties in de weg. Daar stonden kostenbesparingen op goederen en overhead tegenover.

De komende tijd wil Primark nog meer winkeloppervlakte toevoegen aan het totaal. Daarbij moeten achttien nieuwe winkels worden geopend, waaronder in nieuwe markten als Polen en Slowakije. Daarmee zou het totaal aantal landen waar de onderneming actief is op vijftien uitkomen.

Over de Nederlandse vestigingen laat het bedrijf zich verder niet uit.