Nieuws/Financieel
1336352
Financieel

Boekentips

'Bescherming milieu banenmotor'

Ook de WMO zei onlangs dat de recordhoge concentraties CO2 en methaangas een belangrijke oorzaak zijn van de klimaatverandering.

Ook de WMO zei onlangs dat de recordhoge concentraties CO2 en methaangas een belangrijke oorzaak zijn van de klimaatverandering.

Links voorspelt milieurampen en het einde der dagen, rechts ontkent klimaatcatastrofes. Beide weinig productief, zegt Michael Bloomberg, Republikein en oud-burgemeester van New York. Tijd om in actie te komen. Dit en meer boekentips.

Ook de WMO zei onlangs dat de recordhoge concentraties CO2 en methaangas een belangrijke oorzaak zijn van de klimaatverandering.

Ook de WMO zei onlangs dat de recordhoge concentraties CO2 en methaangas een belangrijke oorzaak zijn van de klimaatverandering.

Michael Bloomberg vergaarde miljarden als oprichter van gelijknamige financiële nieuwsdienst en dataverzamelaar. Zakenblad Forbes schat zijn vermogen op $44 miljard.

De oproep van de oud-burgemeester (2002-2013) van New York heeft ook een ander gewicht: hij is tevens speciaal gezant voor steden en klimaatverandering bij de VN.

Met Carl Pope, directeur van de in de VS machtige milieuburgerbeweging Sierra Club en opgericht door natuurbeschermer John Muir, beschrijft hij in ‘Climate of Hope: How Cities, Businesses, and Citizens Can Save the Planet’ ($16,75 vanaf 18 april) een praktische aanpak van milieuproblemen die tot een banenmotor zou kunnen uitgroeien.

Nieuwe aanpak

Opvallend in het verharde Amerikaanse politieke landschap is dat Bloomberg en Pope het regelmatig oneens zijn, maar elkaar vinden in argumenten. Daarmee zou dit boek, gesteund door Bloombergs kapitaal, een breed gehoorde publieke oproep kunnen worden. Iedereen loopt risico vanwege de grote gevolgen van opwarming van de aarde, aldus de auteurs.

,,Het is tijd voor een nieuwe vorm van gesprek over klimaatverandering”, aldus Bloomberg en Pope. Een actieplan kan voor economische groei zorgen en wereldwijd mensenlevens redden.

Daarvoor is allereerst nodig dat de toon in het verhitte debat afkoelt. ,,Cooler heads can produce a cooler world", schrijven zij.

Praktisch betekent vervolgens snel ingrijpen in milieuvervuiling een lagere energierekening voor miljoenen burgers en minder mensen die dankzij minder smog minder last zullen last krijgen van astma, onderbouwen ze hun oproep.

Brouwersleed

Bierbrouwersfamilie Heineken is na de ontvoering van oprichter Freddy Heineken begrijpelijk gesloten over haar eigen leven. Ook de familie Stroh kende dat gevaar. In ‘Beer Money. A Memoir of Privilege and Loss’ (uitgeverij Harper Collins, $16,75) vertelt brouwerstelg Frances Stroh hoe zij op haar zesde al werd geleerd aan mogelijke kidnappers te ontsnappen.

Stroh-brouwerijen werd in 1850 opgericht door de Duitser Bernard Stroh, en beleefde in de jaren tachtig haar hoogtepunt met toen geschat $9 miljard vermogen. In omvang was het de derde brouwerij in de VS. Het meeste geld verdween toen de vierde generatie aan het stuur kwam.

Investeerder

Overmatig drank- en drugsgebruik eisten hun tol en gingen hand in hand met het verval van het hoofdkwartier Detroit. In 1999 werd het concern in delen verkocht. Frances Stroh ging vervolgens haar eigen weg en leeft inmiddels als vermogend zakenvrouw in San Francisco, de $200.000 erfenis stak ze in techbedrijven en vastgoed. Haar geld gaat nu deels ook weer naar Detroit, de roots van het bierconcern.

Journalist Bianca Bosker dook in de wijnwereld, alles behalve een bijgerecht in de economie. De diversiteit en omvang van de wijnsector, de rol van de grote wijnhuizen, de recensies en topsommeliers tot wijn-wetenschappers en -economen, zijn frivool blootgelegd in ‘Cork Dork’ (uitgeverij Penguin, $9,98) door de voormalige techredacteur bij webblog Huffington Post.

Toptrends in tech

Daniel Franklin van zakenblad The Economist bracht in ‘MegaTech’ de belangrijkste trends die de wereld tot in 2050 gaan veranderen bij elkaar. 

Het blad voerde gesprekken met twintig wetenschappers, van economen tot futurologen, en ondernemers. Hun conclusie is onvermijdbaar: de ondernemer die weigert te leren programmeren, en vooral het systeem erachter te leren kennen, staat direct op achterstand. En ook dat robotisering banen zal weghalen, maar veel nieuwe kan scheppen.

De bijdragen tonen groot optimisme: technologie is voor de mens tot zoveel verbeteringen in staat, allereerst in de zorg, voedselkwekerijen en energieopwekking.

Hopeloze werknemer

Millennials zijn leuk in de kroeg, maar vaak hopeloos als werknemer. Japie Stoppelenburg legt het leed van de werkvloer en het enorme ego van de groep tussen grofweg 17 en 35 jaar bloot in ‘You're a legend and everyone else sucks'.

Sterk: de creatief directeur praat over zijn eigen digitaal reclamebureau bedrijf A friend of mine, met klanten als Unilever, Philips en Rabobank. Stoppelenburg spaart weinigen. In NRC: ,,Mijn medewerkers vinden mij een sell out omdat ik naar mijn klanten luister.”

De millennials voelen zich kunstenaars, maar Stoppelenburg vertelde onlangs bij New Dutch Wave tijdens SXSW, het grootste technologiefestival, dat het echte geluk voor werknemers toch in het sluiten van compromissen zit.

Onthullend rekenwerk

Bedrijfskundig analist Willem Okkerse bedacht een berekening om bedrijven te controleren. Die blijkt verrassend accuraat. En dodelijk in de verkeerde handen. Tien op de tien blind geteste bedrijven scoorden precies zoals de Rotterdammer had voorspeld, maar accountants bleven sceptisch.

Inmiddels is deze OK-Score, die nooit tot in detail wordt onthuld, gebruikt door obligatie-expert Ron Boer en het Effectenhuis. Bedrijfseconoom en schrijver Jeroen Siebelink ontleedde deze methode in zijn boek ‘Beleggen met voorkennis’ (uitgeverij Haystack, €20) voor zover Okkerse onder de motorkap liet kijken. Siebelink verklaart ook waarom laat in Okkerses carrière nu toch mogelijk het succes nadert waar de rekenaar zijn leven lang naar streeft.

Bitcoin platgeslagen

Bitcoin bestaat ruim acht jaar. Thuisbezorgd.nl werkt ermee, veel webshops laten zich met deze digitale munt betalen. Peter de Ruiter schrijft in ‘Bitcoins beter begrijpen’ de eerste Nederlandse handleiding over deze cryptomunt, het onderliggende blockchain-netwerk en de digitalisering die onze economie, met diensten in betalen, muziek delen, fotografie, volgens experts wezenlijk gaat veranderen.

De Ruiter kijkt vooruit: wat gebeurt er als gebruik van contant geld steeds meer wordt teruggebracht? Dan zullen de bitcoin en vooral blockchain in dat gat springen. Het boek is vanzelfsprekend af te rekenen in bitcoins.

Volg De Financiële Telegraaf gratis op WhatsApp. Meld hier aan