Nieuws/Financieel
1341044
Financieel

Stormloop op te koop staande Bugaboo

Amsterdam - Een tiental geïnteresseerde kopers heeft een indicatief, niet bindend bod uitgebracht op rolkoffer- en kinderwagenproducent Bugaboo.

Dat melden meerdere bronnen die bij het verkoopproces zijn betrokken.

Het zijn met name private equity investeerders die in de markt zijn voor het Nederlandse succesnummer, maar ook enkele branchegenoten. Biedingen liggen tussen de €200 en €300 miljoen, aldus de betrokkenen.

Ondermeer Lion Capital - eigenaar van de HEMA - en Parcom zouden geïnteresseerd zijn om de nieuwe moeder van Bugaboo te worden. Ook investeringsmaatschappijen als 3i, EQT, en IK Invest worden getipt als geïnteresseerde.

Private equity reus CVC toonde in de zomer interesse, maar is nu niet van de partij.

Boekenonderzoek

Het proces is dermate druk, dat geïnteresseerden elkaar uit de race proberen te kletsen. Zo wordt het verhaal dat Lion Capital reeds een voorkeurspositie heeft, door bronnen aan de verkoopzijde nadrukkelijk tegengesproken.

Bugaboo is op zoek naar vers geld om nieuwe modellen te kunnen introduceren en heeft Rabobank in de arm genomen om het verkoopproces te begeleiden. Op basis van de tot en met vandaag binnengekomen beidingen selecteert Bugaboo een handvol partijen die boekenonderzoek mag doen, om vervolgens een bindend bod te doen. In het eerste kwartaal van 2018 moet een koper bekend zijn.

Familieruzie

,,Bij de selectie wordt duidelijk rekening gehouden met de strategie van de onderneming”, zei een woordvoerder eerder. ,,Bugaboo heeft een kinderwagensegment en een segment voor koffersystemen. Er moeten nieuwe modellen ontwikkeld worden en daar is geld voor nodig.”

Het is bekend dat het streven naar versnelde groei zeker niet de enige reden is voor verkoop. Bugaboo kent een zeer rumoerig jaar, waarbij de twee aandeelhouders, de zwagers Eduard Zanen en Max Barenbrug, afgelopen tijd ruziënd over straat gingen. De slechte verhouding tussen de twee maakt het bedrijf vleugellam.

Afstudeerproject

De vete tussen de twee zwagers bereikte afgelopen zomer het kookpunt. Barenbrug, ontwerper van de kinderwagen, weigerde aanvankelijk zijn aandelen in Bugaboo International te verkopen, terwijl hij dat in 2012 met Zanen was overeengekomen. Zanen heeft zijn zwager op straffe van een dwangsom van €10 miljoen naar de onderhandelingstafel gedwongen.

De twee richtten het bedrijf in 1999 op, nadat Barenbrug in 1995 was afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. De kinderwagen was zijn afstudeerproject.

Sex & The City

De Bugaboo, die wel de SUV onder de kinderwagens wordt genoemd, veroverde de wereld nadat die in 2001 in een aflevering van Sex & The City werd gebruikt. Daarna groeide het bedrijf als kool. De kinderwagens en koffersystemen worden in vijftig verschillende landen verkocht.

De kinderwagenmaker is goed voor een jaaromzet van ruim €160 miljoen. Het concern heeft wereldwijd achttien vestigingen, inclusief het hoofdkantoor in Amsterdam.