Nieuws/Financieel

’Shell, Unilever en ASML pieken in 2018’

Bob Homan

Bob Homan

MOUW, RICHARD

Aandelen van Shell, Unilever en ASML bieden in 2018 het beste rendement. Althans, dat verwacht een meerderheid van de particuliere beleggers die hebben meegedaan aan de maandelijkse enquête voor de ING BeleggersBarometer.

Bob Homan

Bob Homan

MOUW, RICHARD

Tegenover dat drietal favorieten staan ook drie aandelen waarvan de beleggers het minst verwachten: uitgeefconcern Wolters Kluwer, telecomreus KPN en opnieuw Shell. Bob Homan, hoofd ING Investment Office, begrijpt wel waarom Shell bij de favorieten staat en bij de verwachte verliezers: „Dat heeft waarschijnlijk te maken met hoe verschillend beleggers aankijken tegen de ontwikkelingen van de olieprijs.”

Als het gaat om de rente voorzien de beleggers een einde aan de jarenlange daling. Een lichte meerderheid van beleggers denkt dat de 10-jarige rente in 2018 gaat stijgen.

Opgewekt

In het algemeen blijven de beleggers zeer opgewekt. De BeleggersBarometer meet het vertrouwen van particuliere beleggers in de beurs en de economie in het algemeen. Bij de meting over november blijft de index op een hoog niveau van 149 staan.

De beleggers hebben vertrouwen in de economie en hebben hun portefeuille in de afgelopen tijd in waarde zien toenemen.

Offensiever

Een ander signaal van het optimisme is het feit dat beleggers wat offensiever worden. In de praktijk betekent dat zij wat meer aandelen durven kopen in plaats van minder risicovolle producten zoals obligaties.

Bob Homan vindt het geen onterecht optimisme„Als wij kijken naar de aandelen, vinden we de markt ook duur maar nog niet overdreven hoog. De echte euforie bij beleggers die de koersen naar heel grote hoogten stuwen, is in de Verenigde Staten wel aanwezig maar in Europa nog zeker niet.”

Bekijk meer van