Nieuws/Financieel
1341163147
Financieel

Chinese economie vertraagt door heropleving coronavirus

Economie geraakt door corona.

Economie geraakt door corona.

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De groei van de Chinese economie is in maart vertraagd door een heropleving van het coronavirus. Onder meer de consumptie liep terug door strenge lockdownmaatregelen en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en dat wijst op een verslechtering van de vooruitzichten.

Economie geraakt door corona.

Economie geraakt door corona.

De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal evengoed harder dan analisten in doorsnee verwachtten.

Uit gegevens van de Chinese overheid bleek dat het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal van 2022 met 4,8 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat was hoger dan de stijging van 4,4 procent die economen hadden verwacht, en ook hoger dan de groei van 4 procent in het laatste kwartaal van 2021. De groeidoelstelling van Beijing is ongeveer 5,5 procent voor het hele jaar.

Het is de vraag of dat haalbaar is nu het aantal coronabesmettingen in China blijft stijgen. De overheid hanteert een zero-Covid-beleid en daardoor gingen miljoenen mensen in Shanghai in maart in lockdown.

Ook veel fabrieken blijven noodgedwongen dicht en doordat de belangrijke havenstad op slot zit raken toeleveringstekens verstopt. Door de oorlog in Oekraïne zijn de kosten van grondstoffen gestegen en daarmee ook het algemene prijspeil.

In maart daalde de consumptie met 3,5 procent en dat is meer dan waar analisten rekening mee hielden. Ook steeg het aantal werklozen.