Nieuws/Financieel
1346488345
Financieel

AEX zakt 2%, Arcelor en Shell grote verliezers

Het Damrak is vrijdag met fors verlies gesloten. Beleggers zijn voorzichtig vanwege de oplaaiende rente en signalen van economisch verval. Staal en olie leiden de verliezersreeks op het Damrak, techfondsen herstellen wereldwijd wel. In de Midkap springt Air France KLM er weer goed uit.

De AEX sloot 2% lager op 651,26 punten. De Midkap-index noteert -1,3% bij 979,93 punten.

„De markt reageert erg zenuwachtig”, wijst Robbert Manders van broker IG op de volatiliteitsindex VIX, die op bijna 30 punten staat.

„Die VIX-stand is hoger dan de recente piek van 2017 en 2019.” Iets waarvan liquiditeitsverstrekker Flow Traders (+0,4%) direct profiteert.

De markt reageert ook op ECB-directeur Schnabel. Zij stelt vandaag dat ’misschien extra stimulus’ nodig is indien de rente in de VS blijft stijgen. De Griekse ECB-bestuurder Yannis Stournaras riep op tot het versnellen van het tempo van aankopen van obligaties om de rente te drukken.

Elders in Europa verliest Frankfurt 0,8%, Parijs 1,5% en Londen levert 2,5% in.

Dow naar verlies

Op Wall Street gaat de Dow Jones 260 punten lager. Het consumentenvertrouwen bereikte het diepste punt in zes maanden.

Bij de macrocijfers blijkt het gemiddelde inkomen en uitgaven (+2,4%) van Amerikanen afgelopen maand fors gestegen, dankzij de overheidssteun.

„Maar er is de angst bij bestuurders dat het stimuleringspakket van president Biden - hoe raar het ook klinkt - te groot wordt voor de markt”, zegt macro-econoom Léon Cornelissen over het koerssentiment.

Het voorgestelde steunpakket telt $1900 miljard. „De economie krijgt daarmee een forse zet mee, zeker als mensen nu snel gevaccineerd worden. Zij komen dan uit lockdowns, consumenten gaan hun uitgestelde bestedingen doen, met veel financiële ruggensteun. Dan lopen de prijzen snel op en dus automatisch de rente”, aldus Cornelissen.

„Mensen zullen in de rij staan voor een beperkt aantal reisjes of vakantiehuisjes, het wordt waarschijnlijk dat aanbieders hun prijzen dan gaan verhogen.”

Zover is het nog lang niet, zegt de econoom. „Vooral omdat er geen krapte in de werkgelegenheid is. Maar de markt vreest die inflatie nu al wel. Ze kijken dus heel erg naar wat centrale banken, vooral die in de VS, gaan doen om een snelle rentestijging te beperken.”

Rente en corona

De aangetrokken rentes baren beleggers zorgen. De Amerikaanse 10-jaars, de basis voor het tarief voor consumentenleningen en hypotheken, staat op 1,508%.

Een hoge reële rente doet beleggers veel techfondsen verkopen: bij deze aandelen zorgt de stijgende rente bij minder cashflows voor een geringere huidige waardering van de toekomstige winsten.

Daarnaast leeft het coronavirus op. Frankrijk dreigt meer regio’s, waaronder Parijs, weer op slot te doen na een forse stijging van het aantal besmettingen. De Franse economie blijkt volgens de laatste cijfers van vandaag met -1,4% meer gekrompen dan verwacht.

De dollar sterkt aan, de euro noteert 0,9% lager tot $1,20760. Brentolie zakt 1,4% tot $65,30 per vat. Baker Hughes meldt een toename van het aantal boorputten.

Bitcoin daalt 2% tot $46.156 en vluchtheuvel goud verliest 2,1% tot $1733, het zwakste punt sinds juli 2020.

Staal onderaan

In de geheel roodgekleurde AEX staan staalmaker ArcelorMittal (-4,1%) en biotechfonds Galapagos met 3,3% onderaan bij de slotbel. Galapagos-topman Van der Stolpe meldt tegen De Telegraaf op te stappen bij een nieuwe tegenvaller.

Shell zakt 3,3%. „Door de aansterkende dollar, waarin alle olie wordt afgerekend, en de dalende olieprijs”, zegt Manders.

Bierbrouwer Heineken krimpt met 3%. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway gaat voor dik 2,2% in de verkoop.

Financials ING en ASR verliezen respectievelijk 2,1% en 2,8%.

Techfondsen Prosus (-1,3%), Adyen (-1%) - beide de grootste weekverliezers - en indexzwaargewicht ASML (-2%) duwen de AEX omlaag.

Chipfonds ASMI meldde donderdag nabeurs nog meevallende resultaten, maar verliest vandaag 1,8%.

IMCD (-1,4%) is lang de enige meevaller geweest na meevallende resultaten, zakte toch in verlies weg richting het slot.

Voedingsconcern Unilever laat 2,4% gaan. In zijn markt dreigt verandering bij Danone (Activa, Actimel), nu het fonds Asian Partners aandringt op vertrek van de topman Faber wegens ’achterblijvende prestaties’. Danone (-2,5%) benaderde Jan Bennink. Hij verkocht eerder Numico aan Danone.

Ahold Delhaize zakt 2%.

Dataleverancier Wolters Kluwer was de enige winnaar: +0,2%.

Air France KLM op dreef

In de Midkap staat kunstmestfabrikant OCI op 4,3% verlies onderin, met Aalberts Industrie (-3,3%) en SBM Offshore (-3,7%).

GrandVision gaat 1,2% achteruit. De eigenaar van optiekketens Pearle en Eye Wish meldt over het coronajaar 2020 een nettoverlies van €45 miljoen. GrandVision volhardt in de overname door branchegenoot EssilorLuxottica, ondanks het conflict tussen beide partijen.

Air France KLM daarentegen dikt tegen de negatieve trend in met 1,3% aan als schaarse winnaar, naast JDPeet’s (+1,3%). Ook toeleverancier aan de chipsector Besi wint, met 0,8%.

Bij de smallcaps verliest metalenleverancier AMG nog eens 6,4% ondanks optimisme over de aantrekkende markt.

Het aandeel Ajax verloor 0,4%. Na de winst tegen Lille (2-1) in de Europa League staat het in de volgende ronde tegen het Zwitserse Young Boys.

Op de lokale markt gaat Fastned 26% omlaag. De laadpalenfabrikant heeft voor €150 miljoen 1,9 miljoen nieuwe aandelen geplaatst bij institutionele beleggers tegen een prijs van €80.

Een cruciaal resultaat voor de perceptie van het bedrijf, stelt analist Jim Tehupuring van 1Vermogensbeheer:

„Het koersverlies vandaag is vooral te wijten aan de verwatering van de aandelen die optreedt”, zegt Tehupuring. „De resultaat moeten de zittende aandeelhouders gaan verdelen over 12,5% extra aandelen.”

Ook Neways verliest 6,8%. Het Brabantse elektronicaconcern, toeleverancier aan defensie en de autosector, snijdt na 200 banen vorig jaar nu 150 banen weg volgens zijn vandaag gemelde jaarcijfers.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.