Nieuws/Financieel
1346645421
Financieel

Column: beleggingskansen in de meterkast

Ook de meterkast zit vol beleggingskansen.

Ook de meterkast zit vol beleggingskansen.

De overgang van fossiele naar duurzame energie komt de afgelopen tijd vaak negatief in het nieuws. En inderdaad: problemen te over op weg naar een groene toekomst. Maar een blik in mijn meterkast verraadt ook nieuwe mogelijkheden.

Ook de meterkast zit vol beleggingskansen.

Ook de meterkast zit vol beleggingskansen.

Eerst maar even over die problemen. Netwerkbedrijf Alliander waarschuwt dat Amsterdam hard op weg is naar een stroominfarct. Al die nieuwe elektrische laadpalen en warmtepompen verbruiken allemaal stroom.

Dat betekent dat in de toekomst op piekmomenten tweeënhalf tot zesmaal zoveel stroom verbruikt gaat worden dan nu. Gevolg is dat de capaciteit van het elektriciteitsnet zeer fors uitgebreid moet worden.

Uitbreiden

Kabels, transformatorhuisjes en grote onderstations (een soort ’parken’ met hoogspanningsapparaten) moeten worden uitgebreid. Niet alleen qua grootte maar ook qua aantal. Een gigantische operatie, zeker in een oude stad als Amsterdam met weinig ruimte en veel historische bebouwing.

Maar nu even van macro- naar microniveau: mijn meterkast. Nadat ik een aantal zonnepanelen op het dak heb laten plaatsen kijk ik daar veel vaker in dan vroeger. Een echte Hollander geeft namelijk weinig zoveel voldoening als het zien terugdraaien van de elektriciteitsmeter.

Terugleveren

Op dat moment lever je dus stroom terug aan het elektriciteitsnet. Zoekt u op internet maar even naar ’salderingsregeling’. Maar die fixatie op het stroomverbruik heeft ook een ander effect: je wordt je veel bewuster van je eigen elektriciteitsverbruik. Dus exit halogeenstaaflampen. En welkom ledlampen.

Korter douchen resulteert direct in minder stroomverbruik van de boiler. En dat tikt ook weer aan in de portemonnee.

Wolken

Maar wat ook opvalt met zonnepanelen op je dak: de opbrengst fluctueert enorm. Een wolk voor de zon en de teruglevering stopt subiet. Dat is met een paar zonnepanelen geen probleem, maar een groot zonnepark kan zonder passende maatregelen van de netwerkbeheerder een elektriciteitsnet wel degelijk destabiliseren.

De ’uitdaging’ van de energietransitie is dus niet alleen de vervanging van fossiel door zonnepanelen en windmolens. Maar óók het groter en slimmer maken van het elektriciteitsnet.

Beleggingskansen

Windmolens en zonnepanelen worden steeds meer commodities. Ik zou daar mijn geld niet insteken. Maar eerder kijken naar producenten die oplossingen ontwikkelen voor slimme stroomnetten en energieopslag. De usual suspects zijn dan Siemens, Brown Boveri, General Electric, Tesla (grote batterijen) en AEG (onderdeel Daimler-Benz).

Maar bij mijn eigen zonne-installatie kwam ik ook een ander interessant bedrijf tegen: Solaredge technologies. Dat bedrijf maakt slimme kastjes die de stroom uit zonnepanelen geschikt maakt voor de huisinstallatie. Genoteerd op de Nasdaq is dit aandeel in 2019 bijna verdubbeld!

En daar komt de opbrengst van uw eigen zonnestroom nog eens bij. Daar wordt een belegger toch blij van?

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems.