Nieuws/Financieel

Beursverslag: week begint met domper

De beurshandel in Amsterdam is maandag geopend door de winnende startups van de Get in the Ring Awards 2017.

De beurshandel in Amsterdam is maandag geopend door de winnende startups van de Get in the Ring Awards 2017.

Euronext

Amsterdam (DFT) - De Amsterdamse beurs is maandag stevig lager gesloten, nadat s’ochtends nog een winstje op de borden stond. Slechts vijf hoofdfondsen scoorden een plus, met uitzender Randstad aan kop.

De beurshandel in Amsterdam is maandag geopend door de winnende startups van de Get in the Ring Awards 2017.

De beurshandel in Amsterdam is maandag geopend door de winnende startups van de Get in the Ring Awards 2017.

Euronext

De AEX-index eindigde 0,5% lager op 538,1 punten. De Midkap sloot 0,7% in het rood op 823,8 punten.

Parijs, Londen en Frankfurt noteerden verliezen van 0,2% tot 0,6%.

Aangezien het kwartaalcijferseizoen nagenoeg achter de rug is ligt de focus van beleggers deze week meer op de macro-economische cijfers. Ook gaat de aandacht uit naar oliekartel Opec, dat donderdag bijeenkomt in Wenen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de Opec de afspraken over het bevriezen van de productie zal verlengen. De olieprijs (Brent) zakte maandag echter met 0,9% naar $63,28.

ABN Amro-handelaar Daam-Martijn van Holst constateerde dat er nauwelijks richtinggevend nieuws was. „Er zijn maar weinig rapporten uitgekomen, het is een beetje nieuwsluw.”

De AEX werd aangevoerd door uitzender Randstad met een winst van 0,9%. Vastgoedfonds Unilbail-Rodamco steeg 0,1%.

Voedings- en wasmiddelenconcern Unilever stond maandag lang rond 1% winst, maar sloot de dag 0,2% lager.

AkzoNobel (-1,2%) kondigde een kleine overname aan. Het chemie- en verfconcern koopt het Thaise V.Powdertech, waar 250 mensen werken. Financiële details werden niet vermeld. Voormalig belager PPG Industries mag overigens vanaf vrijdag weer een overnamebod uitbrengen op AkzoNobel.

De meeste financials stonden onderaan. ING daalde 0,6%, ABN Amro verloor 1,1% en verzekeraar NN daalde 1%.

Beurszwaargewicht Shell drukte met een verlies van 0,8% op de AEX-index.

Digitaal beveiliger Gemalto was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen met een min van 3,2%.

In de Midkap was Air France KLM in trek met een koersstijging van 1,3%.

OCI was hekkensluiter bij de middelgrote fondsen met een daling van 5,4%. Vooral in de laatste handelsuren zakte de koers weg. De kunstmestfabrikant kwam vorige week juist met positieve kwartaalcijfers.

Bij de smallcapfondsen stond Fagron in de belangstelling. Topman Hans Stols van het apothekersbedrijf wordt met onmiddellijke ingang opgevolgd door Rafael Padilla, die eerder leiding gaf aan de activiteiten in Zuid-Amerika en Zuid-Europa. Padilla neemt de functie ad-interim op zich. Stols ondersteunt volgens Fagron de benoeming van Padilla volledig. Het aandeel Fagron daalde aanvankelijk met ruim 5%, maar krabbelde daarna op en stond 0,8% in het rood.

Ook Pharming (+0,9%) kwam met nieuws. Het biotechnologiebedrijf heeft een verzoek tot een aanvullende licentie voor zijn medicijn Ruconest ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De indiening bij de Amerikaanse toezichthouder omvat gegevens van twee afgeronde studies met Ruconest.

Euronext (-0,2%) en derivatenbeurs The Order Machine (TOM) hebben een eind gemaakt aan een jarenlange juridische strijd. Nadat de uitbater van de Amsterdamse beurs eerder nog bijna €14 miljoen eiste van zijn inmiddels opgedoekte concurrent, is de zaak in stilte geschikt.

Uit de BeleggersBarometer van ING bleek afgelopen weekeinde dat beleggers verwachten dat de aandelen Shell, Unilever en ASML gaan pieken in 2018. Zij hebben aanzienlijk lagere verwachtingen van Wolters Kluwer en KPN.

Meer weten over beleggen? Volg morgenavond het seminar!

Lees meer over