Nieuws/Financieel
1347221053
Financieel

Vraag naar zelfstandige professionals ’ontploft’: gewild in bouw en zorg, maar ook bij overheid

Amsterdam - De vraag naar professionals is volgens de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) in een jaar tijd volledig ’ontploft’. Detacheringsbedrijven zagen de omzet in het tweede kwartaal, vergeleken met het de eerste drie maanden van dit jaar, groeien met liefst 20% per werkdag. De telefoon staat ondanks de stijgende tarieven die professionals vragen permanent roodgloeiend.

Vooral gespecialiseerde detacheringsbedrijven doen volgens de VvDN goede zaken. Niet alleen de vraag personeel in de bouw, de zorg en de it blijft groot, ook naar personeelsmedewerkers moeten overheid en bedrijven met een kaarsje zoeken. Sinds corona staan in veel organisaties grote hr-projecten op stapel, bijvoorbeeld de permanente invoering van hybride werken of het opnieuw invullen van de mobiliteit. Het zijn klussen waarvoor werkgevers graag zelfstandige flexwerkers inschakelen.

Vast contract

Professionals stellen wel steeds meer financiële eisen voor ze een contract tekenen, merken de detacheerders een tikje zuur. Zij moeten personeel voor hogere bedragen ’inkopen’. Gecombineerd met de toename van de wervingskosten leidt dat tot hogere tarieven van de detacheerders. Jongeren die net van de universiteit komen vinden een vaste baan minder interessant. Veel detacheerders hebben daarom speciale Talent Management Teams in het leven geroepen om deze jongeren vast te houden.

Andere professionals zijn soms wel gevoelig voor een vast dienstverband. Maar bedrijven hebben zoveel mensen nodig dat ze niet snel genoeg van dat soort contracten kunnen aanbieden. Toch zei ruim 20% van de gedetacheerden het afgelopen kwartaal ’ja’ tegen zo’n aanbod. De prijzen die gedetacheerden vragen namen alleen al in het afgelopen kwartaal met 7% toe.