Nieuws/Financieel
1347279
Financieel

Chinese industrie fors winstgevender

PEKING (AFN) - Chinese industriële ondernemingen hebben hun winsten vorige maand met 14 procent zien stijgen ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek publiceerde.

De Chinese industrie, maar ook de export, hebben de wind mee geholpen door de wereldwijde toename in handel en investeringen. Daardoor zitten ook de prijzen in de lift. De stijging met 14 procent volgt op een plus van bijna een kwart een maand eerder. Vorig jaar stegen de winsten gemiddeld met 8,5 procent.

Van de 41 verschillende sectoren was er bij 38 sprake van hogere winsten dan een jaar eerder. De schuldratio van bedrijven daalde tot 56,2 procent. Dat betekende een daling met 0,6 procentpunt ten opzichte van een jaar eerder. Wel stegen gemiddelde financieringskosten.

Chinese exporteurs proberen momenteel volop gebruik te maken van de stijgende vraag, maar houden in het achterhoofd dat de wereldwijde economische groei kan vertragen. Zo verlaagde kredietbeoordelaar Moody's vorige week de kredietwaardigheid van China, omdat de financiële kracht van het land op termijn wat zal afzwakken door de stijgende schuld en de minder sterke economische groei.