Nieuws/Financieel
1347289
Financieel

Plan tegen draaideur Chinese ambtenaren

Hoge Chinese ambtenaren hebben voortaan een afkoelingsperiode van drie jaar voordat ze een overstap mogen maken naar het bedrijfsleven.

Dit meldde het Chinese persbureau Xinha zondag. De restricties zijn bedoeld om persoonlijk gewin en corruptie bij een baanwissel tegen te gaan.

Drie jaar

Leidinggevende ambtenaren bij het rijk en op het niveau daarboven mogen voortaan pas na drie jaar een baan accepteren in het bedrijfsleven of andere op winst gerichte organisaties. Voor lagere ambtenaren geldt een afkoelingsperiode van twee jaar. China telt ruim 7 miljoen ambtenaren.

Draaideur

Vanuit de Europese Unie wordt de draaideur van de overheid naar de politiek goed in de gaten gehouden. Uit een corruptieonderzoek van een paar jaar geleden werd Nederland gesommeerd om strenger op te treden tegen de verstrengeling tussen politiek en het bedrijfsleven.

Eurlings

De overstap van voormalig minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat naar luchtvaartmaatschappij KLM werd in het rapport als voorbeeld gesteld hoe het niet moest. Toch zijn politici populair bij het bedrijfsleven. Zo kreeg oud-EU-commissaris Neelie Kroes een functie bij taxibedrijf Uber, een bedrijf dat ze als eurocommissaris in haar portefeuille had. Voormalig minister van Financien Jan Kees de Jager werkt bij telecombedrijf KPN.