Nieuws/Financieel
1347830
Financieel

Elliott: houding Akzo tegen PPG vooringenomen

AMSTERDAM (AFN) - De houding van verf- en chemiebedrijf AkzoNobel tegen PPG is vooringenomen en benadeelt de belangen van aandeelhouders. Dat zei een advocaat van de activistische aandeelhouder Elliott Advisors maandag ter zitting bij het gerechtshof in Amsterdam.

Elliott is van mening dat Akzo in gesprek moet gaan met PPG over een mogelijke overname en eist dat de rechter een speciale aandeelhoudersvergadering gelast. Daarin moet de positie van president-commissaris van Akzo, Antony Burgmans, die de boot afhoudt, ter discussie worden gesteld.

De vertegenwoordigers van de zeven andere aandeelhouders die zich als belanghebbende hadden aangesloten bij de zaak steunden de verzoeken van Elliott in grote lijnen. Gezamenlijk vertegenwoordigen ze een belang van bijna 18 procent in AkzoNobel. Er was door de aandeelhouders flinke kritiek op de opstelling van het bedrijf en in het bijzonder van Burgmans om overleg met PPG te weigeren en om de aandeelhouders daarover niet in een aandeelhoudersvergadering te raadplegen.

Lange termijn

De verontwaardigde aandeelhouders eisen ook dat een of meerdere onafhankelijke commissarissen worden aangesteld. Die zouden onder meer moeten toezien op een goed overleg met PPG en op de informatievoorziening naar de aandeelhouders.

Elliott investeert pas relatief kort in Akzo, maar andere aandeelhouders die een toelichting gaven zitten voor de lange termijn in het bedrijf. ,,De rechter moet niet denken dat de aandeelhouders alleen naar de korte termijn kijken. Wij hebben dezelfde zorgen als Elliott", zei de advocate van Franklin Templeton, dat al geruime tijd in Akzo investeert.