Nieuws/Financieel
1347831
Financieel

PPG houdt vertrouwen in combinatie met Akzo

AMSTERDAM (AFN) - Topman Michael McGarry van het Amerikaanse verfbedrijf PPG blijft ervan overtuigd dat een samensmelting met de Nederlandse branchegenoot AkzoNobel het beste is voor beide bedrijven. Dat zei hij maandag bij de Ondernemingskamer in een door een aandeelhouder van Akzo aangespannen rechtszaak.

McGarry zei verbaasd te zijn over de opstelling van Akzo, dat niet bereid lijkt serieus het gesprek aan te gaan over een mogelijke overname. ,,Toen we na het derde bod en tien dagen wachten nog niks hadden gehoord hebben we maar even gebeld. Bij het korte gesprek dat toen volgde in Rotterdam kregen we geen vragen over onder meer de prijs, maar leek de afwijzing al vast te staan."

Aandeelhouder Elliott Advisors is van mening dat Akzo met PPG moet gaan onderhandelen en wil via de rechter afdwingen dat president-commissaris Antony Burgmans, die de gesprekken tegenhoudt, het veld ruimt. Verschillende andere aandeelhouders zijn een soortgelijke mening toegedaan.

Banenbehoud

De advocaat van PPG benadrukte nog dat het bedrijf Akzo ruime garanties heeft geboden ten aanzien van een mogelijke samensmelting, onder meer over banenbehoud bij de speciaalchemiedivisie en over pensioenen. Daarbij zei PPG dat bij Akzo de laatste jaren de werkgelegenheid is gekrompen, maar bij PPG juist gestegen.

Ook zei PPG dat bij het afketsen van een deal op mededingingsbezwaren, iets waar AkzoNobel in zijn verwaarschrift voor zei te vrezen, een forse vergoeding zou worden betaald. ,,De hoogste ooit in Nederland is 200 miljoen. Deze overname zou groter zijn dus die vergoeding ook", zei de advocaat.