Nieuws/Financieel
1347870
Financieel

'Zorgelijk wat er gebeurt bij Esperite'

AMSTERDAM (AFN) - Het is zorgelijk wat er gaande is bij Esperite. Dat zegt adjunct-directeur Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) maandag over de ontwikkelingen bij het stamcelbedrijf. Esperite stelde afgelopen weekend wederom de publicatie van zijn jaarbericht en de handelsupdate over de eerste maanden van het jaar uit. Aandeelhouders delen de zorgen van de VEB. Het aandeel Esperite verloor maandag weer fors aan beurswaarde.

,,We hopen dat het bestuur en de accountant snel duidelijkheid geven en de zorgen kunnen wegnemen'', aldus Keyner. Hij zei niet meer over de situatie bij Esperite te weten ,,dan via de media bekend is''. De VEB is de afgelopen maanden vaker kritisch geweest op de wijze waarop Esperite de markt informeert.

De publicatie had eigenlijk vrijdag, na eerder uitstel, moeten plaatsvinden. Maar dat gebeurde dus niet en uitstel volgde. Een nieuwe datum werd daarbij overigens niet gegeven.

Genoma

In een korte verklaring gaf het bedrijf aan dat het nieuwe uitstel een gevolg is van het recent aangekondigde failliet van dochterbedrijf Genoma in Zwitserland. Genoma is tegen dat besluit in beroep gegaan. De accountant van Esperite, Ernst & Young, heeft nog een aantal vragen over het bankroet die eerst moeten worden beantwoord.

Topman Frédéric Amar zei eerder nog tegen het ANP dat het uitblijven van de publicatie niets te maken had met het faillissement van Genoma. Hij wilde verder niet op de boekhouding ingaan, maar sprak van een ,,moeilijke en technische zaak´'. Amar was maandagochtend niet bereikbaar voor een reactie op het nieuwe uitstel.

Koersdip

Het aandeel Esperite stond vrijdag op de beurs in Amsterdam zwaar onder druk, met een tussentijdse koersdip van zo'n 30 procent. Esperite sloot uiteindelijk 7 procent lager. Maandag zette die trend door. Het aandeel stond na een kwartier handelen 8,5 procent lager.