Nieuws/Financieel
1347871
Financieel

Fusie chemiebedrijven Huntsman en Clariant

NEW YORK (AFN) - Het Amerikaanse chemiebedrijf Huntsman fuseert met zijn Zwitserse branchegenoot Clariant. Dat werd maandag bekendgemaakt, nadat de fusiegesprekken eerder al waren uitgelekt in de media.

De nieuwe combinatie heeft een waarde van 20 miljard dollar en krijgt de naam HuntsmanClariant. De Amerikanen bezitten 48 procent van het gecombineerde concern en de Zwitsers krijgen 52 procent in handen. Het wereldwijde hoofdkantoor komt in het Zwitserse Pratteln, terwijl de operationele activiteiten van het bedrijf worden geleid vanuit het Texaanse The Woodlands.

De jaarlijkse omzet van het fusiebedrijf bedraagt meer dan 13 miljard dollar, met meer dan 30.000 werknemers. Door samen te gaan kunnen honderden miljoenen aan kosten worden bespaard en vullen de bedrijven elkaars activiteiten aan, met name in de Verenigde Staten en China. De transactie moet eind dit jaar worden afgerond en wordt geheel in aandelen afgehandeld.

Gelijkwaardig

Het bestuur van het fusieconcern wordt gelijkwaardig verdeeld tussen de beide bedrijven, waarbij de topman van Huntsman de rol van bestuursvoorzitter krijgt en die van Clariant de functie van toezichthoudend voorzitter. Het nieuwe bedrijf krijgt noteringen aan de beurzen in Zürich en New York.

In een toelichting lieten beide bedrijven weten dat de fusie in het belang is van alle belanghebbenden en dat door de samenvoeging een wereldspeler ontstaat op het gebied van speciaalchemie. De laatste tijd gaat er een consolidatiegolf door de chemiesector.