Nieuws/Financieel
1347886
Financieel

Markten worden angstig

De valutamarkten worden weer eens beheerst door de politiek. De gestage stroom aan sensationele ontwikkelingen krijgt uiteindelijk ook effect op risk assets in  het algemeen.

De dollar is scherp gedaald tegenover de G10 valuta’s. De beste performer was de Zwitserse frank, een standaard ontwikkeling wanneer risico-aversie de markt beheerst.

Teleurgesteld

De markten hadden hun kaarten gezet op fiscale stimuleringsmaatregelen en investeringen in infrastructuur. Maar die hoop is nu volledig de bodem ingeslagen nu de impasse in de Amerikaanse regering ervoor zorgt dat zulke maatregelen worden doorgeschoven naar 2018. De markten prijzen de kans dat de Federal Reserve de rente in juni niet zal verhogen zelfs met 20% in.

Houding tegenover dollar verandert

Afgelopen week zagen we een volkomen nieuwe ontwikkeling op de valutamarkten. Beleggers beginnen te reageren op de wanorde in het Witte Huis van Trump en de onzekerheid over diens toekomst door politieke risico’s in de dollar te gaan inprijzen. De Amerikaanse munt begon te dalen na de aankondiging van het ontslag van FBI-directeur Comey op 9 mei. Sinds die dag is de munt steeds verder gedaald, ondanks een bijna totaal gebrek aan macro-economisch nieuws of andere monetaire ontwikkelingen. Zo’n soort van risicopremie lijkt het begin van een ‘politieke risicopremie’ waar we zo vaak over hebben gehoord tijdens de veelvuldige Euro-crises. Maar het is voor her eerst dat we zo’n ontwikkeling zien ontstaan aan de andere kant van de oceaan.

Trump-crisis

Wat de uitkomst van de huidige Trump-crisis ook is, het is duidelijk dat het erg moeilijk zal worden om welke fiscale stimulans of infrastructurele uitgave dan ook door het Congres te loodsen en dat zal effect hebben op de renteverhogingen door de Federal Reserve én op de koers van de dollar. Het zal waarschijnlijk betekenen dat – zoals het in Europa eerder het geval was – we heel erg zullen moeten gaan letten op politieke ontwikkelingen in de VS om bewegingen op financiële waarden en de valutamarkten te kunnen verklaren.

Reaal krijgt klappen

De Braziliaanse reaal kreeg klappen door een groot omkoopschandaal dat president Temer rechtstreeks lijkt te gaan raken. De reaal viel met meer dan 5% en Braziliaanse aandelen en obligaties leden eveneens grote verliezen.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate  voorspellers van de marktbewegingen.