Nieuws/Financieel
1348127
Financieel

VEB steunt oproep tot duurzamer Shell

Shell Moerdijk

Shell Moerdijk

AMSTERDAM (AFN) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) steunt een resolutie van de vereniging Follow This, die Shell oproept concrete doelen te stellen voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en zich conformeert aan de Parijse akkoorden over het klimaat.

Shell Moerdijk

Shell Moerdijk

Follow This probeert Shell al langer meer in de richting van duurzame energie te bewegen. ,,De inhoud van de resolutie van Follow This sluit aan bij de oproep die de VEB eind vorig jaar deed in haar jaarlijkse speerpuntenbrief aan alle beursgenoteerde ondernemingen in Nederland'', aldus de beleggersvereniging.

De klimaatdoelstellingen werden eind 2015 in Parijs geformuleerd. Ze zullen volgens de VEB grote invloed hebben op beursgenoteerde ondernemingen. ,,Het is daarom essentieel voor beleggers dat bestuur en commissarissen transparant zijn over hun visie op klimaat gerelateerde kansen en risico’s voor de onderneming en deze kwantificeren in het jaarverslag'', aldus de VEB.

Shell raadt aandeelhouders overigens af om voor de resolutie te stemmen tijdens de vergadering op 23 mei. In een toelichting op de agenda van de vergadering noemt Shell de adoptie van de resolutie contraproductief.