Nieuws/Financieel
1348938
Financieel

Maatregelen tegen dumpprijzen staal

BRUSSEL - De Europese handelsministers hebben donderdag in Brussel ingestemd met nieuwe maatregelen om ‘dumpingpraktijken’ aan te pakken. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) noemt het akkoord ,,goed nieuws” voor de Nederlandse staalindustrie. Dat geldt voor grote producenten als Tata Steel in IJmuiden. Maar ook voor de verwerkende industrie, ,,zeg maar de sleutelmakers", aldus Ploumen.

De maatregelen moeten de Europese staalindustrie beter beschermen tegen de invoer van goedkoop staal uit vooral China. De Europese Commissie hanteert al allerlei heffingen maar nu scherpt ze de rekenmethode en de definitie van 'dumping' aan.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is tevreden. ,,We moeten zeker geen muur om Europa heen gaan bouwen, maar als er oneerlijke concurrentie plaatsvindt moet Europa wel daadkracht kunnen tonen."

Als staatsgeleide economie moet China nu nog hogere importheffingen betalen, maar het land wil worden erkend als markteconomie. Daar is de EU nog niet mee akkoord, maar de nieuwe maatregelen spelen wel alvast in op de toekomst.