Financieel/Geld
1349180595
Geld

’Geen verwachte verbetering voor starter op de woningmarkt’

Haarlem - De maatregelen uit de Miljoenennota zijn niet voldoende om de situatie op de woningmarkt te verbeteren. Dat blijkt uit een enquête van De Hypotheker onder starters op de huizenmarkt. Maar liefst de helft verwacht dat de afschaffing van de overdrachtsbelasting weinig verschil zal maken, omdat het woningaanbod voor starters te klein is, meldt de adviseur.

Uit het onderzoek, onder iets meer dan 600 starters, blijkt dat 37% van de starters er van uit gaat dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen door een gebrek aan aanbod. Iets meer dan de helft van de starters wil graag een woning kopen, maar woont nu nog in een huurwoning. Eén op de drie starters verwacht dat de krapte op de woningmarkt zal toenemen.

Ouders

Vier op de tien starters wonen ’noodgedwongen’ bij hun ouders. Daar blijft het niet bij: ouders helpen ook bij ruim 20% mee met een schenking om een huis te kunnen betalen. Bij 6% van de starters staan de ouders garant voor de hypotheek.

Michel van den Akker, algemeen directeur van De Hypotheker, ziet maar één uitweg: „De oplossing voor het woningtekort is het bijbouwen van nieuwe woningen. Het plan van het kabinet om €290 miljoen extra uit te trekken voor de bouw van 51.000 woningen is een stap in de goede richting, maar er zal meer nodig zijn om de kansen van starters op de woningmarkt structureel te verbeteren.”

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd