Nieuws/Financieel
1349262
Financieel

Stern boekt meer winst op hogere omzet

AMSTERDAM (AFN) - Autobedrijf Stern Groep heeft in het eerste kwartaal aanzienlijk meer winst gemaakt dan een jaar eerder, op een hogere omzet. Dat maakte het bedrijf dinsdag nabeurs bekend.

Stern zag zijn omzet vorig kwartaal met 10 procent oplopen naar 313,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebit) verbeterde met ruim een derde naar 5,5 miljoen euro. De nettowinst werd nagenoeg verdubbeld, tot 4 miljoen euro.

Stern werkt sinds vorig jaar aan zijn nieuwe strategie, waarbij het bedrijf zich minder richt op de dealeractiviteiten en meer op zijn goed renderende mobiliteitsdivisie. De eerste resultaten hiervan worden in de loop van dit jaar verwacht, met de voornaamste verbeteringen in 2018 en 2019. De prestaties van het eerste kwartaal zijn volgens bestuursvoorzitter Henk van der Kwast ,,tevredenstellend'' en geven volgens hem vertrouwen voor de rest van het jaar.

Marktaandeel

Het marktaandeel van de dealergroep Stern bleef op het vlak van personenauto's nagenoeg stabiel op 5,7 procent. De afzet van 6881 nieuwe personenwagens betekende wel een toename van een kwart ten opzichte van de eerste drie maanden van 2016. Daarbij liepen vooral de verkopen van Mercedes, Renault en Volkswagen goed. Bij de bedrijfswagens zakte de verkoop met 3 procent. Het marktaandeel van Stern nam hier af van 8,3 naar 7,6 procent.

Stern sloot bijna 3 procent meer leasecontracten dan een jaar eerder. Daarbij liep het bedrijfsresultaat van onderdeel 'mobility solutions' stevig op, dankzij de groei van de vloot, lagere rentelasten en een beter verzekeringsresultaat.