Nieuws/Financieel
1349266
Financieel

Ex-directeur NSE opgepakt door FIOD

BARCHEM (AFN) - De voormalige directeur van het in Amsterdam genoteerde New Sources Energy (NSE) is dinsdag door de FIOD opgepakt in een onderzoek naar beleggingsfraude met zonnepanelen en zonneparken. De fiscale opsporingsdienst vermoedt dat hij van het ingelegde geld van circa 6 miljoen euro slechts een fractie heeft belegd en de rest in andere zaken heeft gestopt.

Het gaat om beleggingsproducten van onder andere Zoneco Holding, LW Holding, Dumapa Holding en Crowdwatcher. De vennootschap Dumapa Holding ging in januari failliet en de verdachte is in maart ook persoonlijk failliet verklaard. Het onderzoek begon na een aangifte door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De handel in het aandeel NSE ligt al sinds 14 maart op last van de AFM stil. Die dag werd bekend dat de directeur per direct vertrok bij NSE.

Dwangsom

Zijn vertrek was de climax van een lange periode van onrust rond het in Borculo gevestigde bedrijf. Zo kreeg NSE eind vorig jaar een dwangsom opgelegd door de AFM, omdat het niet aan informatieverzoeken van de toezichthouder voldeed.

Verder werd de handel in het aandeel een jaar geleden ook al enige tijd opgeschort, nadat was gemeld dat de nu door de FIOD opgepakte directeur zou aftreden om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Die kon ontstaan door de aankoop door NSE van drie Duitse solarparken van het bedrijf Zoneco, dat werd geleid door de dezelfde directeur. Die bleef uiteindelijk echter toch op zijn post bij NSE.

Verschil van mening

Niet-uitvoerend bestuurder Falco Valkenburg trad vorig jaar wel af bij NSE, vanwege een aanhoudend verschil van mening over het beleid van zijn directeur. Dat ging vooral over de manier waarop de AFM van informatie werd voorzien in de kwestie rond de Duitse solarparken.

NSE was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.