Nieuws/Financieel
1349304
Financieel

'Meer omzet en winst voor Ahold Delhaize'

AMSTERDAM (AFN) - Ahold Delhaize zal woensdag, mede dankzij gunstige wisselkoerseffecten, een hogere omzet en operationele winst rapporteren over het eerste kwartaal dan een jaar eerder. Dat is althans de gemiddelde verwachting van analisten die het supermarktconcern zelf heeft geraadpleegd.

De marktvorsers gaan in doorsnee uit van een omzet van 15,8 miljard euro. Dat zou een groei van 3,3 procent op jaarbasis betekenen. De onderliggende ebitda schatten zij gemiddeld op 1,05 miljard euro, tegen 995 miljoen euro een jaar eerder. De onderliggende operationele winst zal zijn toegenomen van 559 miljoen naar 586 miljoen euro.

ING wijst er in een vooruitblik op dat de vergelijkingsbasis met het sterke eerste kwartaal van 2016 een lastige is. Volgens analist Matthias Maenhaut zullen ook de zwakkere economische omtwikkelingen in de Verenigde Staten hun stempel hebben gedrukt. Maar de wat voorzichtige start van het jaar is in ieder geval niet het gevolg van zware concurrentie, meent hij. Ahold Delhaize staat op het favorietenlijstje voor de Benelux van ING.

Ook KBC Securities denkt dat de prijsontwikkeling in de VS niet in het voordeel van Ahold Delhaize heeft gewerkt, maar gaat er desondanks vanuit dat het bedrijf de marges heeft kunnen verbeteren. Dat is ook te danken aan kostenvoordelen die het gevolg zijn van de fusie van vorig jaar, denkt analist Alan Vandenberghe. Hij heeft een koopadvies staan voor Ahold Delhaize.