Nieuws/Financieel
1349306
Financieel

'Relatiebeheer onderaan agenda commissarissen'

AMSTERDAM (AFN) - Relatiebeheer met belanghebbenden rondom een bedrijf heeft een nog lagere prioriteit gekregen bij raden van commissarissen. Dat bleek dinsdag uit onderzoek in opdracht van accountants- en adviesbureau Grant Thornton.

Volgens Grant Thornton vormt de lagere prioriteit van relatiebeheer met zogenoemde stakeholders ,,een risico''. Volgens Bart Jonker van Grant Thornton doet de lage prioriteit vermoeden dat een raad van commissarissen ,,eerder vanuit een reactieve instelling opereert dan vanuit een proactieve''. Dat is volgens hem een risico, want bij een overnamebod staat de raad dan al achter. ,,De commissarissen dienen immers hier, maar ook bij de uitoefening van al hun andere taken, rekening te houden met de belangen van diverse stakeholders.”

Jonker noemt de uitslag ook opvallend. De afgelopen tijd is er namelijk veel aandacht voor overnames, gezien ontwikkelingen rondom AkzoNobel, PostNL, TMG en Unilever. Dat zijn volgens de partner van Grant Thornton agendabepalende gebeurtenissen waarbij ,,relatiebeheer met stakeholders van doorslaggevend belang is''.

Uit het onderzoek komt overigens ook naar voren dat informatievoorziening qua prioriteit wederom op de eerste plaats staat. Commissarissen geven aan dat zij de toezichthoudende taak goed invullen. Op dit aandachtgebied zijn dan ook geen verbeterwensen gesignaleerd. Dat geldt niet voor de het afleggen van verantwoording en bijscholing. Bij de overige onderzochte aandachtgebieden lijkt er ook sprake te zijn van ,,een zekere zelftevredenheid'' bij de commissarissen.