Nieuws/Financieel
1349419961
Financieel

Deal tussen China en VS, nieuwe heffingen van de baan

De vlag lijkt uit te kunnen op handelsgebied.

De vlag lijkt uit te kunnen op handelsgebied.

Amsterdam - China en de Verenigde Staten hebben een akkoord gesloten over wederzijdse handel. Tijdens een persconferentie in Peking spreken Chinese onderhandelaars van een ’grote stap voorwaarts’.

De vlag lijkt uit te kunnen op handelsgebied.

De vlag lijkt uit te kunnen op handelsgebied.

Volgens de Chinezen zal de VS de importheffingen op producten uit de volksrepubliek stapsgewijs afbouwen. In ruil daarvoor zal China producten uit de VS ’en uit andere landen’ importeren. Er wordt nu gezocht naar een datum om de deal officieel te ondertekenen. Volgens Philip Marey, econoom bij Rabobank, lijken beide partijen op de goede weg te zijn. „Toch blijft er ruimte voor twijfel zolang de handtekeningen van president Trump en de Chinese leider Xi nog niet onder het handelsakkoord staan.”

In reactie op het nieuws staan de koersen op de Amerikaanse en Europese beurzen weer hoger; ze waren weggezakt uit angst dat er op zondag toch nog importheffingen zouden worden ingevoerd. Volgens Peking komen die heffingen er nu niet. De goudprijs gaat juist omlaag, omdat de veilige haven niet meer nodig lijkt.

Trump liet in een reactie via Twitter weten dat er een ’zeer grote’ eerste fase handelsdeal met China is bereikt. „Peking zal structurele veranderingen gaan doorvoeren en tegelijkertijd massieve aankopen doen op het gebied van agrarische producten, energie en andere goederen.” Verder benadrukte Trump dat de 25% tarieven op Chinese producten zullen worden gehandhaafd. Ook gaf hij aan dat de geplande Amerikaanse importheffingen op Chinese producten van de baan zijn.