Nieuws/Financieel
1349726
Financieel

'Meer winst voor Aegon'

AMSTERDAM (AFN) - Aegon zal in het eerste kwartaal van het jaar meer winst hebben gemaakt ten opzichte van een jaar eerder. Ook het onderliggende bruto-resultaat valt naar verwachting hoger uit. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die de verzekeraar donderdag voorbeurs publiceert.

De analisten verwachten in doorsnee een onderliggende winst voor belastingen van 477 miljoen euro, tegen 462 miljoen een jaar eerder. De nettowinst zal volgens de gemiddelde prognose met 236 miljoen euro bijna twee keer hoger uitvallen dan een jaar geleden. Het eerste kwartaal van 2016 had Aegon last van tegenvallende rendementen op alternatieve beleggingen en hedges die het bedrijf parten speelden. Dat zorgde destijds voor een winstval op jaarbasis van 50 procent.

Het laatste kwartaal van 2016 sloot Aegon af met een flinke winstgroei. De verzekeraar deed vooral goede zaken in Amerika. Verder profiteerde Aegon van lagere claims, een hogere rente en lagere kosten. Kenners waren door de bank genomen positief verrast door die prestaties. Wel viel volgens hen de zogeheten solvabiliteitsratio, de mate waarin een bedrijf in staat is om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, wat tegen.

In het jaarverslag dat in maart dit jaar werd gepubliceerd verlaagde Aegon nog de solvabiliteitsratio. Dit kwam volgens de verzekeraar door een veranderde berekening van de risicomarge in Nederland. Aegon zei destijds te werken aan het verbeteren van de solvabiliteit in Nederland.