Nieuws/Financieel
1350013
Financieel

Tesla ziet omzet meer dan verdubbelen

PALO ALTO (AFN) - Tesla, de fabrikant van elektrische auto's, heeft zijn omzet in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan verdubbeld. Vooral de Model X-variant van de automaker vond gretig aftrek, terwijl het bedrijf ook profiteerde van de verkoopplus van de Model S sedan. Onder de streep resteerde wel een aanzienlijk verlies.

De omzet van Tesla kwam uit op 2,7 miljard dollar, tegenover 1,2 miljard dollar een jaar eerder. Verder bleek het bedrijf onder de streep een tekort van ruim 330 miljoen dollar te hebben. Dat was meer dan de 282 miljoen dollar die het een jaar eerder tekort kwam en ook meer dan waar kenners door de bank genomen vanuit waren gegaan.

Eerder was al bekend dat Tesla in de eerste maanden van het jaar een recordaantal van 25.000 auto's heeft afgeleverd. Het zal niet lang meer duren alvorens de productie van de nieuwe Model 3 van start gaat. Volgens Tesla ligt het proces op schema en wordt het model in juli in productie genomen.

In de afgelopen maanden is de beurswaarde van Tesla sterk gestegen. Het bedrijf passeerde qua marktwaarde gerenommeerde automakers als Ford en General Motors. Topman Elon Musk voorspelde eerder al dat het bedrijf in 2018 meer dan 500.000 auto's op de weg zal zetten. Het merendeel daarvan betreft de relatief betaalbare Model 3 die circa 35.000 dollar moet gaan kosten.

Volgens Musk zal het bedrijf duidelijk werk moeten maken om het verschil tussen de Model S en Model 3 duidelijk te maken.