Nieuws/Financieel
1350200
Financieel

Sneeuw VS maakt graan duur

Graan is fors duurder geworden. Slecht weer in de Amerikaanse graanschuur raakt oogsten. Vorst en sneeuw vernielen ook nieuwe aanplant, waarvan 10% zou zijn uitgevallen.

Die inschatting van vernielingen maakt consultant Soybean & Corn Advisor.

Op dagbasis won graan 6% in prijs, dit jaar staat de belangrijkste voedingsstof voor brood en andere maaltijden 8,5% hoger.

Er is bovendien 20% minder ingeplant dan een jaar geleden, vooral vanwege hevige regenbuien in de Verenigde Staten.

Short

Hedgefondsen hadden ondertussen de op een na grootste shortposities op granen uitstaan. Het is de tiende week op rij sinds 2014 dat hedgefondsen meer posities verkopen dan kopen. 

Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is de omvang van de schade nog onzeker.

Dat leidde tot een flinke prijsoploop.

 

 

De hoeveelheid shortposities wordt als gevaarlijk gezien. Een handelaar in Chicago vergeleek die met ,,een cigar party in the gun powder room".

Over de langere termijn staat de prijs overigens nog ver onder zijn hoogtepunt.

 

 

De exportprijzen voor tarwe uit Rusland blijven op peil. Handelaren zien daar, vergeleken met de VS, teveel droogte. Moskou overlegt vandaag met Turkije, zijn op een na belangrijkste afnemer via de Zwarte Zee. Graanhandelaren zijn volgens grote partijen gespitst op deze uitkomst, die bepalend kan worden voor de Europese prijzen.

Het tarief werd enigszins gestut door grote inkopers van veevoeder. Zij raken door hun voorraden heen en kopen graan op.

Volg financieel nieuws gratis via WhatsApp. Meld je hier even aan