Nieuws/Financieel
1350208
Financieel

'Miljardenhandel euro weg uit City'

Brussel probeert de clearingactiviteiten eurotransacties naar zich toe te trekken. De miljardenmarkt speelt zich nu grotendeels in Londen af.

Dat meldt de Financial Times dinsdag. Partijen die hun transacties in euro's willen uitvoeren, moeten verhuizen naar het Europese vasteland en anders onder Europees toezicht komen te staan, zo luidt een voorstel.

De stap is een van de vele in het uiteenrafelen van de Europese Unie na het vertrek van de Britten met de Brexit.

De Britse regering voert al zes jaar strijd voor behoud van de profijtelijke clearingdienst, waar in Londen per dag €850 miljard in omgaat, een derde van de totale markt. De sector met dienstverleners is 83.000 werknemers groot.

Binnen EU

Met clearing nemen partijen bij een transactie het zogeheten tegenpartijrisico over nadat de deal op de beurs is afgesloten in afwachting. Kan een partij niet leveren, dan neemt de clearing de deal over. Daarmee biedt clearing grote zekerheid in het afhandelen van valutatransacties.

De EU wil met Brexit in zicht absoluut de controle over de belangrijke clearing van de euro naar zich toetrekken. Vooral de Fransen willen dat de euro-clearing onder de invloedssfeer van de Europese Unie komt.

Regelgeving

De Europese Commissie kondigt volgens de Financial Times deze week de nieuwe regelgeving aan. Die stap past in verhit debat tussen de Britten en de EU.

Daaruit vloeit onder meer de eis dat Londen de euro-clearingmarkt moet toestaan de clearinghuizen die van belang zijn voor de Europese Unie bereikbaar te maken voor financials in de lidstaten.

Volg financieel nieuws gratis via WhatsApp. Meld je hier aan