Nieuws/Financieel
1350282
Financieel

'Veel cijfers voor beleggers op Beursplein 5'

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs buigen zich dinsdag na terugkeer van een lang weekeinde over een behoorlijke hoeveelheid bedrijfsresultaten, van DSM, Fugro, GrandVision, Takeaway.com, TKH en Ordina. Verder werd gemeld dat fietsenproducent Accell de gesprekken over een overname door handelsbedrijf Pon heeft afgebroken.

De indicatoren wijzen op een licht hogere opening van de AEX-index op het Damrak.

Speciaalchemiebedrijf DSM voerde zijn winst en omzet afgelopen kwartaal flink op, door een hoger verkoopvolume en hogere prijzen. Het AEX-bedrijf blijft optimistisch gestemd over de komende tijd.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro meldde dat de omzet in het eerste kwartaal verder is gedaald, onder druk van de aanhoudend lastige marktomstandigheden in de offshore olie- en gassector. Het MidKap-fonds handhaafde zijn verwachting dat de omzet in de eerste jaarhelft flink zal afnemen, maar dat de daling tegen de tweede jaarhelft zal afzwakken.

Accell, bekend van merken als Sparta en Batavus, liet weten dat de verkennende gesprekken met Gazelle-eigenaar Pon niet worden doorgezet. Pon bracht in eerste instantie een bod uit op Accell, van 32,72 euro per aandeel. Dat werd volgens Accell onlangs opgevoerd tot 33 euro per aandeel. Maar ook dat was volgens het bestuur van Accell niet voldoende om verder te praten.

Elders in Europa zijn er kwartaalcijfers van onder meer het Britse olieconcern BP. Marktonderzoeker Markit komt met definitieve gegevens over de industriële bedrijvigheid in verschillende Europese landen en de eurozone.

Euro

De Europese aandelenmarkten waren maandag gesloten voor de Dag van de Arbeid. Op vrijdag eindigden de beurzen in Europa met beperkte verliezen. De AEX zakte toen 0,2 procent op 521,13 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 781,67 punten. Wall Street was maandag wel gewoon geopend. De beurzen in New York lieten aan het slot een gemengd beeld zien.

De euro was voorbeurs 1,0917 dollar waard, tegen 1,0899 dollar bij het einde van de handel in New York op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 48,64 dollar en Brentolie daalde 0,3 procent tot 51,37 dollar per vat.