Nieuws/Financieel
1351619187
Financieel

’Royal Dutch’ Shell wordt Brits en verhuist hoofdkantoor naar VK, kabinet ’teleurgesteld’

DEN HAAG (ANP/Redactie DFT) - Olie- en gasconcern Shell wil op papier volledig Brits worden. Het concern gaat deze wijziging voorleggen aan zijn aandeelhouders. Ook het hoofdkantoor wordt naar het Verenigd Koninkrijk verplaatst, daar worden dan onder meer de vergaderingen van het bestuur en de directie gehouden.

Volgens Shell, dat onder vuur ligt van Wall Street-activist Third Point om zich op te splitsen, moet de versimpeling van de structuur ervoor zorgen dat het bedrijf concurrerender wordt en sneller en flexibeler kan opereren. Het wordt eenvoudiger voor het concern om eigen aandelen in te kopen en de nieuwe aandelen uit te geven.

Shell blijft in Nederland aanwezig. Een aantal banen zal overgaan naar het Verenigd Koninkrijk. Maar het verliest zijn titel ’koninklijk’, volgens topman topman Ben van Beurden is dat ’bijzonder pijnlijk en bewonderenswaardig’.

Maar hij belooft dat Shell, ondanks de beoogde verhuizing, sterk verbonden blijft met Nederland. Dan gaat het volgens hem vooral om de rol van Shell in de energietransitie. „Ik besef heel goed dat de aankondiging van vandaag voor veel mensen een moeilijke boodschap is. Toch wil ik benadrukken dat de vereenvoudiging van onze structuur noodzakelijk is om onze strategie te versnellen. Zo kunnen we een leidende rol spelen in de energietransitie.”

Dividendbelasting

Volgens Andrew Mackenzie, voorzitter van de raad van commissarissen, moest Shell wel, ’in een tijd van ongekende veranderingen voor onze sector’ om de overgang naar een wereldwijd energiesysteem met veel minder uitstoot te versnellen.

Cruciaal voor Shell was ook de dividendbelasting. Het rekende erop dat die zou verdwijnen, waarmee het verschil tussen Nederlandse en Britse aandelen afgevlakt zou worden. Shell gaf afgelopen jaren naar eigen zeggen in overleg met het ministerie van Financiën aan dat dit aangepakt zou worden, anders moest Shell actie ondernemen, aldus Van Beurden. De verplaatsing van de fiscale zetel en het hoofdkantoor is het alternatief, dat wordt nu in gang gezet.

Volgens Shell zullen Van Beurden en financieel directeur Jessica Uhl naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken. Een aantal leidinggevenden gaat in het kielzog van het duo mee. De verhuizing kost het bedrijf naar verwachting wel eenmalig tot €400 miljoen.

Shell blijft vanuit Nederland onder meer actief met de ontwikkeling van hernieuwbare energie en andere energie-innovaties. Dat gebeurt vanuit zowel Den Haag als Amsterdam.

Wordt Shell speelbal van hebzuchtige aasgieren? Luister naar ’Kwestie van Centen’ hier, hieronder of via alle bekende podcast-apps, zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify:

Shell benadrukt dat de beoogde verhuizing geen gevolgen heeft voor de activiteiten van Shell Nederland. „Shell blijft ook in Nederland een grote speler”, benadrukt Marjan van Loon, die aan het hoofd van Shell in Nederland staat.

Blijft in AEX

Voor de beursnotering in Amsterdam verandert er niets, zo meldt Shell. Door op papier Nederlands te worden zou Shell zijn positie in de grotere FTSE-beursindex in Londen kwijtraken. Dat zouden veel aandeelhouders niet hebben geaccepteerd, aldus Shell.

Het concern zegt er volledig op te vertrouwen dat zowel de Nederlandse als Britse notering gehandhaafd wordt tijdens de aandeelhoudersvergadering op 10 december. Stemmen aandeelhouders in, dat wordt het vertrek evenals de verhuizing van de ceo en cfo naar Londen in de eerste helft van 2022 in gang gezet, aldus Shell.

Het kabinet is „onaangenaam verrast” door het besluit van het olie- en gasconcern Shell om het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsten. Dat meldt demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken.

Premier Mark Rutte met Shell-ceo Ben van Beurden in Nigeria.

Premier Mark Rutte met Shell-ceo Ben van Beurden in Nigeria.

Teleurstelling

Het kabinet is zondag op de hoogte gesteld en „betreurt het ten zeerste” dat Shell gaat verhuizen. „We zijn hierdoor onaangenaam verrast”, aldus minister Blok.

„Het kabinet betreurt het ten zeerste dat Shell het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk wil verplaatsen. We zijn in gesprek met de top van Shell over de gevolgen van dit voornemen voor banen, cruciale investeringsbeslissingen en duurzaamheid. Die zijn enorm belangrijk.”

„Shell heeft ons verzekerd dat de personele gevolgen van dit besluit beperkt blijven tot de verplaatsing van een aantal executive board posities van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.”

Het ministerie van Economische Zaken is in gesprek met Shell-top over de gevolgen voor Nederlandse werkgelegenheid na van de verhuizing van het hoofdkantoor naar Londen, over de investeringen die het nog doet en de route naar meer duurzaamheid.

GroenLinks zegt met nieuwe wetgeving een vlucht van bedrijven zoals Shell vanuit Nederland, waar dividendbelasting wordt geheven, naar Londen dat die belasting niet heft te bestrijden. Kamerlid Tom van der Lee dient versneld een initiatiefwet in die Shell dwingt over het in Nederland opgebouwde vermogen alsnog belasting te laten betalen via wat de partij een ’eerlijke afrekening’ noemt.

Twitter-ruzie

PvdA-Kamerlid Joris Thijssen twitterde het vertrek van Shell een ‘zegen voor het land’ te vinden. ,,Daarmee kan de Nederlands regering zich richten op de belangen van de energietransitie in plaats van de fossiele belangen van Shell verdedigen.’ Thijssen verwijderde snel de tweet.

Die reactie leidde evenwel direct tot woedende reacties. Onder meer van het CDA-Kamerlid Bontenbal, dat de PvdA ‘die ooit voor de arbeider opkwam’ verwijt aan ‘klimaatpopulisme’ te doen. ,,Dat Shell een Brits bedrijf wordt, is slecht nieuws voor Nederland. Als Nederland wil kunnen investeren in een duurzame economie, is een gezond bedrijfsleven nodig. Ik hoop dat Shell ook in Nederland blijft investeren in een duurzame energievoorziening”, aldus Bontebal.

VVD-Kamerlid Silvio Erkens noemt het ’jammer’ dat Shell in de toekomst niet meer Royal Dutch heet. ,,We worden zo steeds meer afhankelijk van het buitenland voor onze energievoorziening. Een bedrijf continue bashen heeft consequenties, ook voor de energietransitie.”

Beleggers reageerden positief, het aandeel Shell opende maandag 1,7% hoger op de beurs in Amsterdam.