Nieuws/Financieel
1352667
Financieel

Besparen op energie loont!

Hoe slim is de slimme meter, moet ik mijn koelkast vervangen, moet ik overstappen en loont het om zonnepanelen te nemen? Telegraaf-lezers wisten het jaarlijkse energiespreekuur dat DFT Geld deze week heeft gehouden weer goed te vinden! Dit zijn de meest gestelde vragen en de antwoorden van energie-experts van Gaslicht.com, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond.

Ik vermoed dat mijn koelkast niet zuinig is met energie. Kan ik het verbruik meten? En is de koelkast vervangen beter voor het milieu dan houden?

Koelkasten worden steeds zuiniger. En hoe ouder een koelkast, hoe minder energiezuinig. Zeker als de koelkast ouder is dan een jaar of tien, is het devies: vervangen! Ook als hij nog werkt. Omdat nieuwere koelkasten veel minder energie gebruiken is vervangen toch milieuvriendelijker. Het oude apparaat wordt ingezameld en de onderdelen worden verantwoord hergebruikt. Vervanging is qua duurzaamheid dus beter.

De leeftijd van de koelkast zegt dus al veel, maar daarnaast is het ook mogelijk om het verbruik te meten. Daarvoor zijn voor niet al te veel geld speciale meetapparaatjes te koop, zogeheten doorstroommeters. Die sluit je aan tussen het stopcontact en de koelkast. Ook zijn er energieverbruiksmanagers te koop. Die apparaten geven inzicht in je energieverbruik (het kan ook een smartphone-app zijn).Ik overweeg om zonnepanelen aan te schaffen. Nu wordt gezegd dat de mogelijkheid van salderen vervalt. En dat er betere panelen komen. Toch nog maar even wachten?

Er is nog steeds veel onduidelijk rondom de salderingsregeling. De huidige regeling loopt tot 2020.

Vorig jaar is de salderingsregeling geëvalueerd door het ministerie van Economische Zaken. Mede naar aanleiding van deze evaluatie heeft minister Kamp aangegeven dat hij duurzaam opwekken van energie wil blijven stimuleren (ook zonnepanelen). De minister ziet ook dat er een goede overgangsregeling moet komen voor de mensen die nu voor hun koopbeslissing staan. De vraag is wel hoe de minister dat gaat invullen. Vereniging Eigen Huis vindt dat mensen die nu zonnepanelen hebben of aanschaffen voor een aantal jaren salderingszekerheid moeten krijgen, ook na 2020.

Over het algemeen loont het niet om te wachten op zonnepanelen met een hoger rendement. Die komen er wel, maar zijn in eerste instantie een stuk duurder. Dat betekent dat je per geproduceerde kilowattuur niet goedkoper uit bent. Alleen wanneer je ruimtegebrek hebt en je de kosten minder belangrijk vindt, is wachten het overwegen waard. Vergeet niet dat je nu nog een aantal jaren de teruggeleverde stroom kunt salderen én nog gebruik kunt maken van btw-aftrek.Ik sluit elk jaar opnieuw een contract af bij dezelfde leverancier. Hierbij kreeg ik een aanblijfpremie. Dit jaar krijg ik die premie niet. Is een overstap - ik heb ook zonnepanelen - verstandig?

Sinds twee jaar is het mogelijk om alle energiecontracten in de markt te vergelijken, ook voor diegenen die zonnepanelen hebben. Leveranciers hanteren allemaal verschillende saldeer- en terugleverregels, maar die zijn in de vergelijking opgenomen. Zo kun je met je jaarverbruik en opgewekte verbruik de vergelijker invullen en zien welke leverancier aantrekkelijk is.

Overstappen is vaak gunstiger dan op een verlengaanbieding van een leverancier ingaan. Ook met zonnepanelen. Dat kan zomaar €300 schelen. Het is uiteraard afhankelijk van je verbruik en opwek welke leverancier het beste bij jouw situatie past.Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

De slimme meter maakt energie besparen makkelijker, doordat je een tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht van de energieleverancier krijgt. Ook kun je er diensten of apparaatjes aan koppelen die je dagelijks inzicht geven in je energiegebruik.

Meer in het algemeen belang (maar uiteindelijk levert dat ook kostenbesparing voor consumenten op): de slimme meter maakt het onderhoud en beheer van het stroomnet makkelijker, effectiever en goedkoper. Storingen zijn zo sneller opgespoord en verholpen, en illegaal aftappen van stroom loopt eerder in de gaten.Sinds ik een slimme meter heb, is mijn energieverbruik enorm omhoog gegaan. Hoe kan dat?

De slimme meter zelf zou niet moeten kunnen zorgen voor een hoger gebruik. Wel kan het zijn dat de oude meter een draaischijfmeter was die in de loop der tijd langzamer is gaan draaien, en zo een te laag verbruik aangaf.

Soms zorgt het tweemaandelijks verbruiksoverzicht, dat je krijgt vanaf de plaatsing van de slimme meter, voor verwarring. De stand daarop kan hoger zijn dan verwacht, omdat er in de afgelopen twee maanden meer stroom of gas is verbruikt dan 1/6 van het jaartotaal. Dit wordt bij de jaarafrekening gecorrigeerd.

 

Dit jaar word ik 67. Heeft het voor mij en mijn vrouw nog wel zin om ons te isoleren? Het hele huis is van dubbel glas voorzien.

Isolatie is de meest effectieve maatregel die je kunt nemen. Spouwmuurisolatie bijvoorbeeld is in de meeste gevallen binnen vijf jaar terugverdiend. Voor wat betreft zonnepanelen: er zijn verschillende varianten op de markt. Laat u goed informeren over de mogelijkheden. Naast de lagere energierekening kun je ook rekenen op waardevermeerdering van het huis door energiemaatregelen. Ook als je nog een keer verhuist, is investeren in energiemaatregelen zinvol.Ik wil over drie jaar mijn cv-ketel vervangen. Kan ik overstappen op een warmtepomp en hoe weet ik of mijn huis daarvoor geschikt is?

Als je je woning zonder verlies van comfort kunt verwarmen met een temperatuur van 50 graden of lager, dan is je woning met een warmtepomp ook goed te verwarmen. Zit je daarboven, dan kun je een hybride warmtepomp naast de cv-ketel aanschaffen. Voordeel hiervan is dat je géén nieuwe cv-ketel meer hoeft aan te schaffen en hoeft te onderhouden. Je moet zelf de afweging maken om je woning geschikt te maken voor een warmtepomp. Je kunt extra isolatiemaatregelen nemen en/of kiezen voor lagetemperatuurradiatoren.