Nieuws/Financieel
1352719
Financieel

ASML mag belang in Carl Zeiss nemen

VELDHOVEN (AFN) - ASML mag voor 1 miljard euro een belang van 24,9 procent nemen in zijn toeleverancier Carl Zeiss SMT. De chipmachinefabrikant heeft daarvoor groen licht gekregen van de mededingingsautoriteiten in Duitsland, Zuid-Korea en China. Daarmee werd aan alle voorwaarden voor de transactie voldaan. De deal moet nog voor het einde van het tweede kwartaal worden afgerond.

ASML kondigde in november aan het belang te willen nemen in het dochterbedrijf van de beroemde Duitse fabrikant van optische systemen Carl Zeiss. Dat is al jaren een leverancier van essentiële onderdelen voor ASML.

De sterkere band tussen beide bedrijven moet ASML verder op weg helpen bij de ontwikkeling van machines op basis van de nieuwe EUV-technologie, met name in de eerste jaren van het komende decennium.

De komende jaren zijn bij Carl Zeiss SMT veel investeringen nodig in nieuwe systemen voor de EUV-machines die ASML ontwikkelt. Het bedrijf uit Veldhoven draagt daar in de komende zes jaar voor circa 760 miljoen euro aan bij. Een verdere uitruil van aandelen staat volgens beide bedrijven niet in de planning.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd