Nieuws/Financieel
1352742
Financieel

Rode beursdag VS na domper Trump

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met verlies gesloten. Beleggers reageerden nerveus op vertraging voor de gezondheidszorgplannen van president Donald Trump. Verder stonden techbedrijven, met Google-moederbedrijf Alphabet voorop, wederom onder druk. Ook werden een somberder rapport van het IMF en een toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen verwerkt.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 21.310,66 punten. De brede S&P 500 daalde 0,8 procent tot 2419,38 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,6 procent tot 6146,62 punten.

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat besloten een voor deze week geplande stemming over een nieuwe zorgwet uit te stellen tot na het reces op 4 juli. Beleggers zien de moeite die het kost de voorstellen door de Senaat te loodsen als slecht teken voor de belangrijke belastingplannen van Trump.

Alphabet

Google-moederbedrijf Alphabet verloor 2,5 procent. Volgens de Europese commissie heeft Google de dominante positie van zijn zoekmachine gebruikt om eigen producten en diensten voor te trekken. De boete was hoger dan verwacht. Google is het niet eens met de beschuldigingen en overweegt in beroep te gaan. Ook andere techbedrijven zoals Facebook, Amazon en Netflix stonden onder druk.

Eerder op de dag liet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) weten niet meer te rekenen op een 'Trump-effect' door beloofde belastingverlagingen. Fed-voorzitter Yellen gaf tijdens haar speech in Londen niets prijs over nieuwe rentestappen. Ze benadrukte de ingeslagen weg van geleidelijke verhoging van de rente.

Mondelez

Mondelez kampte net als veel andere bedrijven wereldwijd met de gevolgen van een aanval door hackers. Het voedingsmiddelenconcern verloor ruim 2 procent.

Bij de overige bedrijven won telecombedrijf Sprint 2,1 procent. De gesprekken tussen Sprint en T-Mobile US (min 3,4 procent) over een fusie zouden zijn vastgelopen. Nu zou Sprint praten met kabelaars Comcast en Charter over een samenwerking. Die twee bedrijven verloren tot 0,9 procent.

Euro

De waarde van de euro steeg flink ten opzichte van de dollar na een speech van ECB-president Mario Draghi. De eenheidsmunt was 1,1346 dollar waard, tegen 1,1295 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag en 1,1190 dollar een dag eerder.

Een vat Amerikaanse olie kostte 2 procent meer op 44,25 dollar. Brentolie werd 1,9 procent duurder op 46,69 dollar per vat.