Nieuws/Financieel
1354202
Financieel

Rente VS omhoog naar 1,25%

Amsterdam - Voor de vierde keer sinds de financiële crisis heeft de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogd. Dat maakte de Federal Reserve zojuist bekend na afloop van de tweedaagse rentevergadering. Ook gaf de Fed meer details over het afbouwen van de balans.

De rente ging 25 basispunten omhoog naar een bandbreedte van 1 tot 1,25%. De vorige keer dat de rente verhoogd werd, was in maart van dit jaar.

Rente kan verder omhoog

Uit ramingen die de Fed publiceerde, blijkt dat het bestuur rekent op nog een renteverhoging later dit jaar. Ook dat was volgens verwachting van beleggers.

De centrale bank publiceerde tegelijk met het rentebesluit ook nieuwe macro-economische ramingen. Dit jaar groeit de economie naar verwachting 2,2%. In maart was dat 2,1%. De verwachtingen voor 2018 en 2019 bleven op 2,1 respectievelijk 1,9%.

De verwachte inflatie voor dit jaar werd bijgesteld van 1,9% in maart naar 1,6% nu. In 2018 en 2019 moet dat oplopen naar 2%, denkt de Fed.

Balans afbouwen

De balans van de Fed is door stimuleringsmaatregelen opgelopen tot $4.500 miljard. Voor de crisis was dat ’slechts’ $800 miljard. Dit jaar wil de Fed beginnen met het afbouwen hiervan, maar dat is een proces dat jaren kan gaan duren. "Het is als kijken naar opdrogende verf" zou president van de Philadelphia Fed Patrick Harker tegen Yellen hebben gezegd.

De balans wordt afgebouwd door obligaties aan het eind van hun looptijd niet meer opnieuw te investeren. Dat kan maandelijks met een bedrag van $6 miljard aan staatsobligaties en $4 miljard aan obligaties op basis van hypotheken. Per kwartaal kunnen die bedragen omhoog geschroefd.

Hoe ver de Fed wil gaan met het afbouwen, wilde Yellen niet zeggen. Wel liet ze los dat de balans waarschijnlijk groter blijft dan voor de crisis.